Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Utbildning är lika viktig för dem som redan har ett jobb

LÖRDAGSKRÖNIKA
Varje år försvinner 450 000 jobb i Sverige, men antalet jobb minskar inte med nästan en halv miljon varje år. Det tillkommer lika många nya.

De som tillkommer är andra jobb som kräver annan kompetens, erfarenhet eller förmåga. TCO har presenterat en rad förslag på hur vi kan få en ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Man kallar det "Jobbhopping".

Hopplöst namn, om jag får tycka till, för i mina öron låter det liksom lite… otroget. Men trots namnet är man inne på något viktigt.

Vi kan göra mycket för att stimulera lust, utveckling och förändring i arbetslivet. En årlig omsättning av 900000 jobb skapar enorma möjligheter. Så mycket som en tredjedel av TCO-förbundens 1,3 miljoner medlemmar vill byta jobb.

Inte nödvändigtvis för att man vantrivs på det nuvarande, utan därför man har intresse för något nytt. 8 av 10 skulle gärna ta del av någon form av kompetensutveckling om de ekonomiska möjligheterna fanns.

Alla som befinner sig på ja-sidan i någon eller båda av de grupperna rekommenderar jag å det varmaste: Gör det nu!

Det finns tusentals lediga jobb som saknar sökande. Det finns redan mängder av utbildningar tillgängliga.

TCO, liksom övriga parter, riksdag och regering tar sig på olika sätt sig an denna utmaning inom ramen för de system de administrerar. Och det är bra. I dagarna har regeringen meddelat att man kommer att se över studiemedelsfrågan för yrkesverksamma. Utmärkt.

TCO föreslår att andelen högskole- och yrkeshögskoleutbildningar på deltid, distans, kvälls- och sommartid utökas. Det behövs verkligen. Frågan om kompetenskonton lanseras igen, med lösningen att man avdragsgillt kan spara till studier. Ja, kanske det?

Men ändringar i system går långsamt. Omställningen av vårt arbetsliv går rasande snabbt. Sverige är det land i Europa, där andelen personer som säger att det under de senaste åren tillkommit helt ny teknik och nya arbetsprocesser på deras arbetsplatser, är allra högst.

Många söker nya utmaningar men vågar inte lämna en trygg inkomst. Ibland frågar jag människor om de sökt ett extrajobb inom den sektor de vill söka sig till?

Då får jag ofta en upprörd blick till svar, som om jag föreslagit nätdejting för någon som är gift. Men man får ha flera jobb! Förmodligen är det inte att rekommendera flera 40-timmarsjobb samtidigt såklart, men söker man något nytt måste något inslag av det nya införlivas.

Kan en semesterresa anstå till förmån för en veckokurs? Är det möjligt att skjuta upp köpet av ny TV och i stället satsa på något som leder framåt på sikt? Kan en helg i månaden ägnas åt volontärarbete?

Så vänta inte på att förändring av din arbetssituation ska komma från något annat håll! Det måste inte vara som idag. Man måste faktiskt inget i det här landet.

Ja, förutom att ta hand om sina barn, leva lagenligt och nysa i armvecket, såklart.