Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Sten Widell: Stanley förskräckte när han tog ton

Det var flera som höjde på ögonbrynen när Stanley Holmer började sjunga och ännu mera när därtill framträdde inför publik. Killen hade ju varit så blyg och försynt i skolan. Vad låg bakom förvandlingen undrade gamla skolkamrater?

– Jag kom från Färnäs till Noretskolan och min dialekt framkallade muntration i klassrummet. Jag blev nästan utskrattad när jag öppnade mun så det var bäst att tiga, berättar trubaduren Stanley om skolåren.

Stanley utbildade sig så småningom till målare. Gick på verkstadsskolan i Falun och under den tiden var det en dragspelande morbror som lärde Stanley tre ackord på gitarr och bad honom sedan öva vidare.

– Det blev väl ett och annat ackord ytterligare men någon virtuos på gitarr har jag aldrig blivit, säger Stanley.

Stanley träffade Nils Parling och började sjunga om ”Finnbäcks-Lars” bravader. Det gick så långt att han fick sjunga in en skiva på skivbolaget CBS och bolaget ville att Stanley skulle komma ner till Stockholm för fotografering. De ville att han skulle klä sig gammalt. Så kom bland annat slokhatten in i repertoaren. Fotograferingen tog tre dagar och 36 filmrullar gick åt. Det var bilder i alla möjliga vinklar och miljöer.

1982 var det dags för det stora genombrottet på hemmaplan. Stanley hade skivsläpp i Wasastugan och nu började trubadurlivet på allvar. Han sjöng material av Nils Perling även av Dan Andersson och Sam J Lundvall. Stanley har även tonsatt en del av Parlings texter. Det blev nu turnerande på olika platser i Svealand tillsammans med spelkompisen Vikes Kalle från Öja i Vikarbyn. Han spelar dragspel, bas och fiol.

Skivinspelningarna fortsatte och Stanley tror han gett ut 13-14 egna CD-skivor. Han reste runt på marknader och sjöng och sålde skivor och det här gav mersmak. Han startade eget skivbolag, blev producent och gav ut material av bland annat Billy Opel, Kjell Thiger, ”Pepparn” och Arne ”Rosen” Kvick. Skivbolaget heter Mora Gladmusik. Allt eftersom verksamheten växte behövde Stanley större utrymme. Han köpte en gård i Maggås där han kunde lagra upp både musik och annat material som hörde till turnélivet.

Nu är det emellertid andra tider och CD-skivornas tid är förbi för länge sedan. Det är helt andra kanaler att koppla in för att få den musik man vill lyssna på.

Det är i huvudsak Spotify som gäller och där kan man få en liten slant tillbaka om man lyckas få in material, berättar Stanley och tillägger att han har en postorderfirma och via den lyckades han sälja en del CD-skivor för 50 kronor styck. Han har även en grupp på Facebook ”Stanley Holmer” där trubaduren har anhängare.

Men det har gått 25 år sedan Stanley och Vikes Kalle hade sin sista spelning inför publik. Det var i Ordenshuset i Venjan de framträdde. 35 års flackande på marknader hade sin final i Rättvik 2013.

– Marknadstiden är definitivt förbi men jag och Vikes Kalle har faktiskt talat om en come back. Det finns en viss efterfrågan om att få se och höra oss så jag kanske får den äran att förskräcka publiken än en gång, summerar Stanley Holmer.