Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Sten Widell: Dr Mattias fann sig tillrätta i Sälen

Jag har sett honom växa upp i granngården hemma i Vattnäs. Sedan flög han bokstavligt talat ut i världen och prövade på en mängd olika verksamheter innan han bromsade in för att börja studera.

Han kunde ha blivit officer inom flygvapnet och även tandläkare kittlade ett tag. Till sist blev det läkarutbildning han satsade på och idag är Mattias en mycket populär och uppskattad kraft vid vårdcentralen i Sälen.

Innan Mattias hade lämnat Mora hade han genom sitt engagemang som flygvapenpojke uppmuntrats med en resa till USA. Han gjorde sedan värnplikten vid F-15 i Söderhamn och det fanns då tankar på att plugga till reservofficer inom flyget. Men den utbildning som tidigare funnits erbjöds inte längre.

– Det blev istället en period i Stockholm där jag jobbade med olika sysslor på ett hotell i Gamla stan, säger Mattias som inte släppt tankarna på att plugga vidare.

– Jag gick en läkarkurs i fysiologi på Karolinska och hade snuddat vid tandläkarutbildning när ett jobb som flygvärd på flygbolaget Premiär dök upp.

Mattias började flyga ut i världen. När jag själv vid ett tillfälle var på väg hem från Malaga dök Mattias upp vid flygplansstolen och med ens kändes hemresan både roligare och tryggare.

Efter några år hos Premiär sökte även SAS flygvärdar och Mattias bytte arbetsgivare och flög Vidare ut över hela världen. På en fråga om han inte ville satsa på pilotyrket svarar han att han tror det jobbet skulle blivit för enformigt.

– Dessutom bromsades flygindustrin upp rejält efter 11 september-attentaten 2001, säger Mattias som med nya yrkeserfarenheter i bagaget sökte och kom in på läkarutbildningen 2003. Efter drygt fem år vid Uppsala universitet och med läkarexamen i bagaget var han redo för AT-tjänstgöring och den perioden kunde han avverka på Mora lasarett men även vid Sälens vårdcentral och det smakade tydligen mera. Där är Mattias nu fast stationerad som specialistläkare i allmänmedicin och med sin glada och positiva livssyn har han blivit mycket populär doktor i detta alpina centrum. Han säger att ett av de avgörande skälen till att han valde läkarbanan var att han vill jobba nära och med människor och i den rollen använder han sällan en penna för att notera.

– Jag föredrar att vara koncentrerad och lyssna in vad motparten har att meddela, det ger mig den bästa möjligheten att förstå den problembild som kan finnas.

Mattias är även angelägen att påpeka att även om han har en akademisk utbildning i ryggen är han en arbetargrabb och kommer så att förbli, säger han.

Vårdcentralen i Sälen har ett upptagningsområde som kan räkna in 3 500 personer bland den bofasta befolkningen.

– Men under högsäsong har antalet expanderat till 60-70 000 själar som är här uppe, anger Mattias samtidigt som han visar runt i vårdcentralen där det finns både röntgenutrustning och ett speciellt gipsrum som det anstår en vårdcentral mitt mellan skidbackarna. Röntgenplåtarna skickas till och bedöms av specialister vid Mora lasarett. Självklart behövs medicinsk förstärkning under högsäsongerna då totalt 80-90 läkare är verksamma i området, flera av dem är ortopeder med speciell kännedom om skidskador.

Mattias Broman har blivit omtyckt och efterfrågad i området och det borde vara en tröst för människorna i norra kommundelen att han köpt och bosatt sig i en villa i Röen ett par kilometer norr om vårdcentralen. Där bor han tillsammans med Michael Geldermann, kallad ”Micha”, även han läkare och verksam vid Sälens vårdcentral.

Någon har sagt att Mattias har gröna fingrar, att han har ett stort odlarintresse på tomten hemma i Röen.

– Det tror jag är en stor överdrift. Det är snarare ”Micha” som har de där egenskaperna och jag följer bara hans instruktioner, summerar doktor Broman innan det är dags att vinka adjö från vårdcentralen i Sälen-gallerian.

Sten Widell