Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Sluta se oss på landet som stödobjekt och ge oss frihet istället

Varför bor man på landet? Varför köper man ett hus? Varför äger man skog? Varför blir man bonde? Varför är man lantis, helt enkelt?

Jag tror att det handlar om frihet. Att få leva det liv man vill.

Vara nära naturen och ta hand om den.

Kunna röra sig på markerna.

Vårda det man äger.

Ha friheten att sköta sig själv.

I går kväll läste jag ett delbetänkande från den parlamentariska landsbygdskommittén. Det är ett gäng politiker som funderat över hur de ska få hela Sverige att leva. Det vill säga, hur de ska lyckas blåsa liv i oss stackars zombies som fortfarande bor kvar på landsbygden.

Politikernas lösning är konstgjord andning. 

Ordet "bidrag" förekommer 32 gånger i utredningen. Utvecklingsbidrag. Bidrag till företagsutveckling. Bidrag för projektverksamhet. Och så vidare.

Ordet "stöd" förekommer 273 gånger. Företagsstöd, investeringsstöd, stöd till landsbygdsföretag, stöd till kommersiell service, stöd till dagligvaruställen, stöd till små försäljningsställen, stöd till turistsatsningar.

Stöd till allt som rör sig, och stöd till allt som inte rör sig.

Ordet "ägande" förekommer fyra (4) gånger i texten. Inte en enda gång syftar det på äganderätt, som i egendomsskydd. Som i rätten att fritt bruka det man äger, så länge det inte går ut över någon annan. Som i friheten att vara lantis.

Låt mig ge några exempel.

En lantis vill hugga ned några träd i sin skog. Eftersom några av Sveriges 350 000 tjäderpar häckar på lantisens mark, får hon avslag. Att orre och tjäder är vanliga i Sverige spelar ingen roll. De var utrotningshotade på kontinenten innan Sverige gick med i EU.

En annan lantis köper en fastighet för 700 000 kronor, efter att kommunen gett dispens från strandskyddet. För att komma till vattnet behöver man först gå över en fyra meter bred asfaltsväg. Sedan får man fortsätta 130 meter för att komma till några vassruggar. Men lantisen får inte bygga på sin mark, för länsstyrelsen säger nej. Så marken blir värdelös.

En tredje lantis bor på marker som varit i släktens ägo i femhundra år. Nu vill ett gruvbolag bygga en stor damm på hans mark. Företaget har egen mark precis bredvid, men vill hellre anlägga dammen på lantisens mark. När han inte vill sälja hotar de med expropriation.

En fjärde lantis vill fortsätta dricka vatten från byns egen brunn. Det är fantastiskt bra vatten med självtryck upp från berget, källvatten som inte kostar en krona. Nu vill politikerna tvinga på byn kommunalt vatten och avlopp. De ska betala 170000 kronor för något som är sämre och dyrare.

Politikerna vill ge allmosor till oss på landet. De vill att vi ska be dem om lov så fort vi ska bruka vår mark. Men vi lantisar vill inte ha fler bidrag – vi vill ha mer frihet.

Hur många gånger ordet frihet fanns med i landsbygdskommitténs betänkande

Noll (0).