Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Så kan mina vänner i S i Dalarna vända sina usla opinionssiffror

Om någon för några år sedan hade målat upp ett framtidsscenario likt den politiska vardag vi ser idag, så hade vederbörande inte blivit trodd.

Jag anar att många förtroendevalda och engagerade partimedlemmar inte så sällan vaknar kallsvettiga på morgonen med tanken: "Kan detta verkligen vara sant?"

Under fredagen och lördagen möts en stor grupp av de förmodat outsövda i Mora för att diskutera politik och Socialdemokraternas framtid i Dalarna.

Gamla vänner från S och LO möts, lyssnar på anföranden och ska ge synpunkter på partiprogrammet. Men hur talar man om den fullständiga katastrofen alla förstår att partiet befinner sig i?

Veckans opinionsmätningar – som jag omöjligen kan låta bli att förhålla mig till – sänder ett tydligt budskap framförallt till Socialdemokraterna.

Det finns all anledning att gripas av panik.

Men det är inte bara Socialdemokraterna som bör gripas av panik. Det vi ser är massiv nedgång i tilltron till det politiska systemet.

Och övriga partier har samma ras att vänta likt en vinterkräksjuka på förskolan.

Just nu krävs det extra mycket av våra förtroendevalda på alla nivåer. Det handlar framförallt om tre saker:

* Bryt blockpolitiken. Stannar S kvar till vänster med Vänsterpartiet riskerar det att (fler) inom alliansen börjar samtala/samverka med Sverigedemokraterna, det parti som är energikällan som både skapar bilden av utanförskap, främlingsfientlighet, misstroende – och samtidigt livnär sig på den.

* Professionalisera ledarskapet och kommunikationsarbetet. Framförallt ett regeringsbärande parti borde leda opinionsarbetet inte jagas av andra.

Jag vill att regeringen leder samtalet om vår framtid.

Jag vill att allianspartierna deltar.

Jag vill känna att det i partierna finns ett tryggt och medvetet ledarskap. Idag känner väljarna inte att det finns trygga ledare.

* Fokusera på välfärdsfrågor. Helt avgörande är vad kommande generation har möjlighet att tillägna sig i förskola, skola och högre utbildning.

Utbildningssektorn är idag under enormt hård press och barnens behov, hävdar jag, måste alltid sättas i första rummet.

Idag försöker en förtvivlad lärarkår i samverkan med en lika knäckt socialtjänst bokstavligen rädda samhället så som vi har lärt känna det.

I Dalarna gäller också att faktiskt visa ledarskap och äntligen LÖSA problemen inom framförallt sjukvården.

Det finns en tendens till att vi går in i kluster, i trygga grupper, nätverk av likasinnade där vi skapar säkra platser där vi kan stanna i vår egen världsbild.

Dessa nätverk präglar också informationsflöden som gör att vi tar till oss mindre av ny kunskap och information vi inte visste vi ville ha.

Det är en enorm utmaning för partier och opinionsbildare att bryta igenom denna vall.

För det är bakom dessa murar som främlingsfientlighet och politikerförakt frodas.

Verklighetsbilden som skapas där gör att demokratiska och ansvarstagande partier rasar.

Det finns all anledning till panik.