Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika över dalasläkt

Författare: Irene Ljungkvist
Förlag: Ordfoget Bokförlag

Det är 1300-tal när Irene Ljungkvist i sin nya bok slår upp porten till Vika kyrka. Där inne försöker den nye prästen finna sig tillrätta mellan mässförnyelser och hedniska traditioner. Han heter Erengisle och är, precis som de andra människorna vi får följa, av ätten Hjorthorn.

Irene Ljungkvists arbete med boken tog fart när hon skrev en reportageserie om Husbyringen. Tankarna och frågorna om platsen hopade sig. Därefter började hon pussla med de källor hon kom över. Resultatet blev Se godhet – Fröjda dig.

I bokens centrum står Törne Ingelsson, en man som gav sig ut på korståg och svalt ihjäl på Nöteborg, och hans fyra barn. De två äldsta fick han tillsammans med sin första hustru Katarina Larsdotter, de två yngsta med sin andra hustru Ingegärd Håkansson.

Syskonen växer upp under skilda förhållanden och går helt olika vägar i livet. Barbara blir nunna i Vreta kloster. Ingel blir häradshövding i Dalarna. Erengisle blir kyrkoherde i Skedvi. Håkan får sin sätesgård i Husby socken och tjänar under kung Albrekt. Och så en dag möts de.

Syskonens bakgrund och öden tar form i en minst sagt strid ström. Händelserna är många, persongalleriet som kommer i deras väg är vidsträckt och landområdena som susar förbi är stora. I bakgrunden finns dessutom kung Magnus Eriksson, Albrekt av Mecklenburg och drottning Margareta.

Ljungkvists prosa är av det redogörande slaget - byggd på beskrivningar av händelser, sysslor och detaljer, och mer sparsam med dialogen. Romanformen har lämnat utrymme för att brodera ut tankar och känslor hos karaktärerna, men det är en övervägande faktatyngd historia. Tyngdpunkten ligger hela tiden på rörelsen framåt för att skönja en vidare bild.

Det är ett omfattande pussel Ljungkvist lagt om tiden och ätten Hjorthorn. Trådarna är dock emellanåt svåra att följa i den bitvis väl kompakta släktkrönikan, men utbrutna personförteckningar hjälper till att guida genom familjevardag och större konflikter.