Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Löfvens tilltagande desperation märks i friskolefrågan

Har Socialdemokraterna gått och blivit sverigedemokrater?

Det frågade sig många – inklusive ett ansenligt antal S-aktiva och S-märkta ledarsidor – efter att statsminister Stefan Löfven i slutet av april presenterade en åtstramning av den socialdemokratiska migrationspolitiken. Uppgivenheten var påtaglig. De hårda och tuffare tagen var här för att stanna.

Sedan dess har rubrikerna för socialdemokratisk del handlat om fortsatt dåliga opinionssiffror och tilltagande dålig stämning bland gräsrötterna. När Expressen frågade uppgav fler än hundra S-politiker i landet att de överväger att lämna partiet.

Det är mot den bakgrunden man ska förstå att Socialdemokraterna nu försöker göra frågan om stopp för vinster i välfärden till en valfråga (Dagens Industri 29/5).

Förhoppningen är att de partiaktiva, men också traditionella S-väljare, ska få en fråga att känna igen sig i och mobilisera kring. En fråga där det finns en tydlig höger (för valfrihet) och en tydlig vänster (mot vinster). Och en fråga där Socialdemokraterna med illa dold populism kan hävda att Alliansen går storföretagens intressen.

Redan den 7 juni röstar riksdagen om vad som praktiken är ett vinstförbud för skolan och omsorgen. Att regeringens förslag kommer att falla tycks på förhand säkert i och med att Sverigedemokraterna deklarerat att man kommer att rösta emot vinsttaket. Det hela är mest en charad för att hålla Jonas Sjöstedt på någorlunda gott humör. Socialdemokraterna vill visa att man "försökt" få till ett vinstförbud.

För inte så länge sedan var det en utbredd uppfattning att S skulle ta chansen att en gång för alla begrava vinstfrågan, och undvika en situation där 180 000 elever som går i grund- och gymnasieskolor som drivs i aktiebolagsform riskerar att få se sina skolor stängas. För även i medelstora städer som Falun och Borlänge har friskolorna blivit en så viktig del av utbildningen att det är svårt att se hur kommunerna rakt av skulle kunna ta över verksamheten.

Att S trots detta fortsätter att driva vinstfrågan sätter, i kombination med de interna våndorna över migrationspolitiken, det socialdemokratiska dilemmat i blixtbelysning.

Å ena sidan vill många av partiets väljare - inte minst i mindre orter i Bergslagen där S fortfarande samlar kring 40 procent av rösterna - se en restriktiv migrationspolitik, och är beredda att rösta på Sverigedemokraterna för att försäkra sig om en sådan.

Å andra sidan önskar många partiaktiva att Socialdemokraterna var mer som Vänsterpartiet, både i migrationspolitiken och i den ekonomiska politiken.

Det gör det upplagt för väljarflykt från S. Så räkna med allt mer desperata socialdemokrater som försöker kombinera hårdare migrationspolitik med utspel som talar till gräsrötternas företagar- och valfrihetsfientliga instinkter.

Med räkna framförallt med att de enda som kommer att vara riktigt nöjda är Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson.

Svend Dahl