Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Löfven måste vädra ut antisemitismen i SSU

SSU Skåne är åter igen i blåsväder. Denna gång för att man skanderat att sionismen ska krossas under förstamajtåget i Malmö. Bawar Ismail om en arbetarrörelse som måste fördöma antisemitismen.

Förra hösten avslöjades en extrem falang inom den skånska avdelningen av SSU. I en rad artiklar kunde Kvällsposten rapportera om företrädare som uttryckt antisemitism eller homofobi. Det framkom även att det fanns medlemmar som delat våldsbejakande inlägg och att distriktet bjudit in en radikal predikant till ett panelsamtal.

Efter starka reaktioner och löften från SSU:s högsta ledning om att ta itu med problemet blev det plötsligt väldigt tyst.

Fram tills nu. Åter är SSU Skåne i blåsväder. "Krossa sionismen", skanderades under det årliga förstamaj-tåget i Malmö.

Sionism är rörelsen som eftersträvar nationellt självbestämmande för det judiska folket, det vill säga Israels rätt att existera.

När man säger att sionismen ska krossas så handlar det inte längre om att kritisera staten Israel eller att fördöma israelisk politik och makthavare. Nej, då har man gått längre än så. Att ropa ut att sionismen ska krossas betyder att man ifrågasätter Israels rätt att existera.

Den som hävdar att de unga socialdemokraterna bara uttrycker generell kritik mot staten Israel genom en harmlös ramsa har inte koll på den långa historien av antisemitism förklädd till så kallad antisionism.

Att vilja krossa Israel betyder att man vill krossa den enda judiska staten i världen. Vad är det för idé om inte en antisemitisk sådan?

Vill man kritisera den israeliska politiken och landets makthavare kan man göra det utan att önska att Israel ska upphöra. Det måste även unga engagerade socialdemokrater förstå.

Förstamaj-tåget, kombinerat med Kvällspostens tidigare granskningar om den extrema falangen inom SSU Skåne, avslöjar en vänsterrörelse vars värderingar verkar vara allt annat än demokratiska. Delar av vänstern har nämligen ett tydligt problem med antisemitism.

Det är förvisso inget nytt. I Storbritannien skakas Socialdemokraternas systerparti Labour av den ena skandalen efter den andra, med medlemmar och företrädare som avslöjats med att hysa antisemitiska åsikter.

Partiledaren Jeremy Corbyn har dessutom haft samröre med personer och organisationer med avskyvärda värderingar. Labour har fortfarande inte lyckats göra något åt partiets djupgående värderingskris.

Och i USA har det progressiva Demokraterna hamnat i blåsväder för att det nya stjärnskottet, kongressledamoten Ilhan Omar, ifrågasatt lojaliteten hos de som försvarar Israels rätt att existera. Omar har även sagt att stödet för Israel bara handlar om pengar – ett vanligt antisemitiskt tankesätt. Demokraterna reagerade genom att fördöma all form av antisemitism.

Och det är det minsta man kan kräva av Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven. Fördöm antisemitismen som uttrycktes under förstamaj-tåget i Malmö, statsministern.