Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Leksingar med på Svalbardsmöte om omritad världskarta

Sofia Sandéns mäktiga, klara stämma fyllde ankomsthallen på Svalbards flygplats med en kulning från Dalarna.

Hon kulade samman 160 deltagare till ett möte som under tre dagar skulle samtala om hur i hela värden vi människor ska kunna samsas på vår planet och om dess begränsade resurser.

Musiken berörde. Musik tar vid där orden inte längre räcker till. Det kan också bilden göra – liksom den på kvinnan i Borlänge som reste sin högernäve i Mandelaprotest mot fascisternas demonstration på gator och torg.

Mod talar sitt tydliga språk.

Med bland ledarna från många världens hörn fanns också Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg (C).

Hon kunde berätta om amerikanen som sköt Leksandslaget till SHL och om ett välkomnande flyktingmottagande här i Leksand.

Det är ingen tvekan om att världen befinner sig i rörelse. Invanda strukturer och förhållanden fungerar inte längre. Detta skapar friktion och konflikt och krav på nya lösningar. Nytänk.

Dalkurd i svenska fotbollsettan. Somalier spelar i Bandy-VM! I den svenska vården arbetar en stor andel nysvenskar.

Svalbardmötet präglades av viss optimism, inte av konflikttänkande och konfrontation. Om detta var realistiskt återstår att se.

Av deltagarna kom drygt 40 procent från Kina som har ungefär 20 procent av jordens befolkning. Sverige har 1,2 procent.

Om den svenska klimatpolitiken bryter samman betyder det inte så mycket. Däremot om den kinesiska, amerikanska eller ryska gör det.

Europas snabbt växande politiska splittring innebär en försvagning som bör oroa. Det gör också den växande möjligheten att USA får en reaktionär och isolationistisk president, Mr Trumpolino, som han kallas i vissa internationella kretsar.

Donald Trump ser ut att bli ledare för den reaktionära högervåg som driver fram genom världen. Inte bara här i västvärlden. Sverige inbegripet.

Nordens statsministrar samlas av president Obama i Vita Huset för att säkerställa en så enad Nato-front som möjligt gentemot Ryssland.

Liberalism, humanism, socialdemokrati och solidaritet har blivit ytterkantsfrågor för partier som fått vidkännas starkt försvagade politiska mandat.

Visst kan det finnas ett visst hopp om decentralisering och drömmen om närsamhället. Men vi ska aldrig glömma att den yttersta makten över samhällsvåldet, alltså militär och polis, alltid ligger i den övergripande centralmaktens händer.

Försåvitt inte samhällsorganisationen degenererar ner, in i laglöshetens träskmarker som den gjort i Syrien och delar av Mellanöstern eller som den gjorde i Tyskland under mellankrigstiden.

Många länder bygger nu stängsel längs sina gränser. De rustar och gränsövergångarna kontrolleras.

Sverige bygger ut polisens resurser, rör sig allt närmre ett medlemskap i Nato. Opinionen ställer sig alltmer positiv till rustning.

Händelserna i Borlänge är en del av ett övergripande mönster.