Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Låt inte felfinnarna sätta käppar i hjulet – delningsekonomin kommer att förändra våra liv till det bättre

Nu ska vi inte ha det för roligt! Det gäller att ha ordning och reda, och det vi har duger gott. Ordningsmännen slår gärna till när uppstickare erbjuder genvägar och nya sätt att göra saker på. Reaktionerna på delningsekonomin är inget undantag. Det är synd.

Tänk att du, när du besöker någon av landets större städer, numera enkelt kan beställa en Uber genom en app på din mobil. Du väljer vilken bil du vill ha, vem som ska köra dig, du ser vilket betyg hen har fått från andra passagerare, vilket slutpris resan får, hur bilen kommer att köra dig och får ett kvitto per e-post direkt när du kliver ur bilen. Fantastiskt.

Det finns också andra och alltmer populära företag i det vi kallar för delningsekonomin: Airbnb genom vilket vi kan hyra ut eller hyra privatbostäder för ett antal nätter och Taskrabbit genom vilket vi kan utföra eller köpa enklare tjänster för ett nämna ett par. Var och en kan inse att med hjälp av den nya tekniken kan människor hitta varandra i nya konstellationer och göra affärer.

Det finns dock ett aber. Felfinnarna. Uber har förstås retat gallfeber på andra taxiåkare som hatar konkurrensen. Airbnb kan verka hotfullt för grannar i bostadsrättsföreningen. Stater har radat upp olika problem rörande skatter, krav på taxameter (Uber har rationaliserat bort dem) och arbetsvillkor. Och så vidare. Detta kan komma att lägga hinder i vägen för redan befintliga företag och framför allt för nya innovationer.

Forskarna Christian Sandström och Christofer Laurell belyser hotet mot nya smarta lösningar för våra vardagsbestyr i en artikel i Svenska Dagbladet (19/6). De menar att vi inte ska betrakta dagens lagar och regler som ett perfekt system, utan som en produkt av vår historia. Lagstiftarna måste nu vara öppna för att göra ändringar som underlättar för människor att lösa varandras problem för en smärre summa pengar. Många kommer till exempel inte ha en anställning – utan många uppdragsgivare – och hela regelverket måste ta höjd för det.

Forskarna poängterar också klokt att man ska bejaka det experiment som Uber och liknande bolag initierat – inte någon specifikt företags intressen. Uber är bara en aktör som uppkommit tidigt i delningsekonomins utveckling. Vi får hoppas att det kommer många efterföljare på fler områden. Dels för att vi ska få nya tjänster att välja mellan, dels för att vi ska använda vår tid och våra pengar mer effektivt, dels för att vi ska kunna hitta nya sätt att arbeta.

Exakt hur delningsekonomin kommer att se ut står skrivet i stjärnorna. Det fina med den och den nya tekniken är att den kan förhöja vår levnadsstandard rejält. Därför vore det olyckligt om skrån och räddhågsna politiker tillåts förstöra experimenterandet. Tvärtom borde vi uppmuntra innovationer så att vi kan exportera fler Spotify.

Som tur är slår alltid teknik politik i det långa loppet.

Sofia Nerbrand är ordförande för den liberala tankesmedjan Ohlininstitutet.