Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Kristdemokraterna – från träget frikyrkoparti till hård höger

Man hade kunnat tro att partiledaren själv skulle vara sinnebilden för Kristdemokraternas förvandling från ett stillsamt, träget frikyrkoparti till ett rätt hårt högerparti. Så blev det inte. Självgodheten i den nya partitoppen personifieras ännu tydligare av någon annan: Ungdomsförbundsordförande Sara Skyttedal.

Varje utspel hon gör passar som handen i handsken i denna nya profil. De kan bestå av ilsket skäll på regeringen, med svepande formuleringar mot allt hon i förakt kallar vänster – som fritidsgårdar. Lika svepande kan hon plädera för mer pengar till försvaret eller hårdare straff. Men allra mest energi lägger hon på sitt motstånd mot att flyktingar kommer till Sverige.

Motsvarande politiska program har länge präglat Republikanerna i USA. Det drivs till exempel också av Polens regering, som utropat cyklister och vegetarianer till samhällets fiender.

Sådana politiker kan ofta, när det gynnar dem, använda en retorik om hur kristna de är. Men det är förstås inte den enda tolkningen av vad kristna värderingar innebär.

Ja, det är inte ens i närheten av tidigare svensk kristdemokrati. Närmast i Sverige ligger väl numera SD, men under lång tid var det Moderaterna. Detta är klassisk högerpolitik.

En rak höger kallar hon sig på sociala medier. Det dubbeltydiga uttrycket ger associationer till våld och den starkes rätt, långt ifrån KD:s framtoning under Göran Hägglund som tillhörde en annan partifalang än hon.

Att Skyttedal kombinerar sin hårda attityd med att aktivt signalera överklass gör det hela ännu tydligare. På Twitter varvar hon utfall på asylrätten med att beklaga sig över att människor som inte flyger första klass har mage att gå i vägen för henne.

28 februari skrev hon: 'Värna asylrätten' är den heliga ko som kommer slaktas under 2016. Utanför SD är det ytterst ovanligt att en svensk politiker uttalar sig så.

De traditionella Moderaterna ville ändå alltid framstå som respektabla och seriösa. Där skiljer hon sig från dem.

Tidskriften Fokus novemberartikel om politikens nya karriärister inleddes med en lång beskrivning av Skyttedals skålande i champagne när partistämman sköt Decemberöverenskommelsen i sank.

Läs mer: Makten, genast!

29-åriga Skyttedal är äldre än KD-ledaren och en jämförelsevis gammal ungdomsförbundsordförande. Fokus reporter skriver att det unika med Skyttedal är hennes barnslighet, hon betedde sig som en trotsig tonåring och flamsade som en fjortis.

I söndags uttalade sig Göran Hägglund i SVT:s Min sanning om Skyttedals beteende. Han var verkligen inte nådig mot det triumfatoriska jippot. Det var inte värdigt, sade han, och framhöll att det var provocerande mot partikamrater med en annan åsikt.

Titta här: Göran Hägglund: Min sanning

Och så alkoholen – för Hägglund var det helt obegripligt. Han sade: Är man ungdomsförbundsledare och därmed leder personer från 12 års ålder och uppåt, så är det dåligt omdöme.

Skyttedal försvarade sig sedan mot Hägglund med att den fantastiska stämningen i lokalen motiverade champagnen. Att skylla på stundens eufori är häpnadsväckande förljuget. Kristdemokrater går väl traditionellt inte omkring med 450-kronorsflaskor till vardags?

Naturligtvis inte. Skyttedal hade noga förberett sitt utspel i sociala medier och meddelat att hon skulle skåla i champagne. Hon hade gjort stora ansträngningar i förväg för att se till att tv-kamerorna inte riktades mot mötesordföranden som klubbade beslutet, utan mot henne.

Angående falangstriderna inom partiet sade Hägglund att oavsett åsikter måste man uttrycka sig på ett sätt så att det vittnar om respekt för alla våra medmänniskor. Programmet var en ren studie i hur KD nu har förvandlats.

Ensam skulle Skyttedal inte vara farlig. Alla partier har frifräsare och tokstollar. Problemet är hur partitoppen hanterar henne, hur hon ofta får vara med och prägla bilden av partiet som sådant.

Det går inte för en utomstående att bedöma om Skyttedals offentliga jag är ett äkta uttryck för hennes person eller bara en medveten karriärstrategi. Men hon lyckas med konststycket att få Ebba Busch Thor att verka balanserad i jämförelse.