Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Kopitar sänkte Leksand

Moras tränare Patric Wener fyllde 44 år på tisdagen och hade och fick all anledning att fira.

"Grattis på födelsedagen. Nu fick du dina tre poäng" sa lagets storstjärna Anze Kopitar i omklädningsrummet direkt efteråt.

"Han är helt fantastisk" menade Wener med beundran i rösten.

Stanley Cup-vinnaren Anze Kopitar från Los Angeles var den största skillnaden i "Slaget om Siljan".

Med två mål och ett assist var Anze Kopitar isens kung i ett fullsatt FM Mattsson Arena.

Ett prestigeladdat derby som bjöd på två inledande tempofattiga perioder, där den fysiska kontakten spelarna emellan var snudd på obefintlig, men en slutakt där Mora visade både kyla och smartness.

Det kändes som att det bara vara en tidsfråga innan 3-2-målet skulle komma. Leksand fick slita ont, och var bara sju sekunder från att ta matchen till sudden death.

Rättvisa skipades emellartid när Anze Kopitar styrde in Peter Nolanders skott från blå linjen. Ett grant hockeymål, med stänk av den gamla ryska hockeyskolan. Ett mål som fick arenan att koka...

Anze Kopitar var den store fältherren. Jag skulle gärna se att tränare Wener plockade ihop en superfemma kring Kopitar. Gärna med Daniel Viksten på ena kanten. Kanske Mattias Beck på den andra. Med ett sådant matchvinnarvapen skulle ingen motståndare gå säker.

Men det fanns även i övrigt en del "smått & gott" i Mora. Kedjan med Johan Alcén, Jonas Westerling och Sonny Karlsson jobbade kopiöst. Det finns ingen, garanterat ingen, med större MIK-hjärta än Westerling!

Leksand verkade segt. Dålig fart under skridskorna, samma sak när det gäller passningstempot. Inget jäklar anamma och den tydliga spelidé som normalt präglar LIF-hockeyn var som bortblåst.

Gästerna fick jobba hårt matchen igenom, och då främst i slutperioden. Det var inget fel på inställningen, men för många spelare visade trötthetstecken vilket är oroande.

"Vi kuggade inte i. Mora vann välförtjänt" sa tränaren Andreas Appelgren rakt och ärligt.

"Äpplet" var grymt besviken.

Och säkert också orolig.

För redan ett dygn senare (onsdag) är det match igen, Oskarshamn i Tegera Arena.

Frågan är om den korta tiden räcker för att repa nytt mod. Självförtroendet naggades sökerkligen ordentligt i kanten för serieledarna.


Carl-Johan Goth, Sportchef