Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Kommer Falupolitikerna att räkna med en varm vinter under skid-VM 2025?

Annons

Jag sitter och läser i DN om klimatförändringarna. 2016 var det varmaste året sedan mätningarna startade.

Genom fönstret i arbetsrummet kan jag se och höra hur snökanonerna på Lugnets skidstadion sprutar snö.

Det är en av de få dagar så här långt den här vintern som det går att göra snö.

När det blir några minusgrader mullrar snökanonerna dygnet runt.

Det är något desperat över det hela. Det måste ju finnas snö när det är dags för världscuptävlingarna i slutet av januari. Frågan är om det är hållbart i längden.

Inget tyder på att det kommer att vända snabbt och bli kallare igen. Tvärtom så tyder det mesta på att uppvärmningen kommer att fortsätta.

I bästa fall kommer läget att stabiliseras så småningom när ny teknik har fått koldioxidutsläppen att börja minska.

Staplarna över medeltemperaturen i Sverige de senaste 25 åren visar, med två års undantag, att det blivit mycket varmare. Verkligheten har förändrats och då kanske det vore klokt att förhålla sig till det?

Därför kan man undra hur förnuftigt det är att fortsätta att gå på i ullstrumporna och hävda att Falun ska vara centrum för längdåkningen i Sverige.

Visserligen såg jag en uppgift om snökanoner som ska kunna göra snö vid plusgrader. Men om fysikaliska lagar ska upphävas måste det väl rimligen vara till priset av ännu högre energikostnader och stora mängder salt för att det ska gå att åka i sörjan?

Hur hållbart är det ekonomiskt och miljömässigt?

Kanske det är lika bra att inse att Falun i och med uppvärmningen helt enkelt ligger för långt söderut och på för låg höjd för att ha förutsättningar att hysa stora skidtävlingar.

Även om de är svära i kyrkan måste det vara tillåtet att ställa frågan och hoppas att även den aspekten vägs in när nu ledande politiker och skidentusiaster laddar för att få Skid-VM.

Tyvärr är det inte så mycket som tyder på det än så länge.

Uppladdningen för att få Skid-VM 2025 följer i stort sett samma mönster som tidigare. Det verkar vara samma allians av socialdemokrater och moderater i kommunpolitiken och samma personer i skidvärlden som driver på.

Att klimatförändringarna ändrat förutsättningarna verkar inte vara något som bekymrar.

Visserligen utlovas att debaclet från Skid-VM 2015, när en högsta investeringskostnad för kommunen på 80 miljoner förvandlades till en nota på 243 miljoner, inte ska upprepas.

Men hur opartiskt blir ett underlag som görs av Sven von Holst, den person som var mest insyltad förra gången? Den berättigade frågan har ställts av Liberalernas Svante Parsjö-Tegnér ställt.

LÄS MER: "von Holst är totalt olämplig att utreda skid-VM"

Framsynta kommunpolitiker borde kanske fundera på vad skidstadion kan användas till istället när vintrarna inte längre är vad de var.

Mountainbike är ju på frammarsch och orienteringen i 10-mila gick ju bra.