Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Jag är säker på att Insjöborna kommer att öppna sina hjärtan efter branden

Röken ligger tung över den lilla orten Insjön intill Österdalälven och sjön, som, lite lustigt nog, har samma namn som orten.

Tidigare hette samhället Åhl och var egen kommun, men idag tillhör Insjön Leksands kommun, denna ursymbol för allt vi förknippar med Sverige - midsommar, dalahästar, knätofsar och hockey.

I takt med att flaggorna hissades runt om i Sverige på nationaldagen vaknade vi till nyheten om att ännu ett blivande HVB-hem stod i lågor, den här gången i hjärtat av det svenskaste - Dalarna.

I mitt Insjön.

I min egen by.

Byggnaden, som tidigare varit både tandläkar- och läkarmottagning, förskola och skola med en given plats i Insjöbons vardag, är nu bara en förkolnad ruin. Polisen misstänker mordbrand.

Veckan innan höll kommunen ett informationsmöte för allmänheten om det blivande boendet med 14 platser. Ett 70-tal Insjöbor samlades i församlingshemmet. En del nyfikna och positiva, andra oroliga och arga.

Stämningen var stundtals hetsig och kommunchefen och områdespolisen fick bemöta arga frågor om varför det bara kommer pojkar, vad de har för kvinnosyn och om de verkligen är barn.

"De är väl inte mellan 16-18, snarare 16-45 väl?"

Någon ropade:

"Skicka hem dem!"

Nu kan man tycka att det är förfärligt att sådana åsikter kan få utrymme på ett offentligt möte på det där viset. Men nej. Det är helt riktigt.

Det är sådana frågor och argument (ibland frånvaron av dem) som måste fram i ljuset och bemötas.

Att avfärda en arg eller orolig person med att denne är rasist eller mindre vetande är inte bara dumt, det är direkt kontraproduktivt.

Frågorna och hatet behöver komma fram i ljuset, för fortsätter de att gro och växa i mörkret, vilket vi sett andra varnande exempel på, kan det bli riktigt obehagligt.

Att måla HVB-hem för ensamkommande i enbart ljusa färger tjänar ingen på.

Det är klart att det kan bli problem.

Det är klart att vi inte ska vara naiva.

Det är klart att vi tydligt måste visa om vilken människo- och kvinnosyn vi har i Sverige.

Här råder religions-, åsikts- och yttrandefrihet.

Här har vi demokrati och vi följer lagarna.

Ingen har rätt att kränka, slå eller döda någon annan. Och vet ni, ingen har rätt att bränna ned någons hem.

Att vi har åsiktsfrihet i det här landet betyder att du får ha vilka unkna åsikter du önskar, men det innebär inte att du får bryta mot lagen.

Misstänkt mordbrand är inte samma sak som att det verkligen är mordbrand men låt oss anta det för en stund.

Visste den som satte eld på blivande HVB-hemmet i Insjön, att där låg tidigare före detta Åhls kommuns kommunhus från den tid då Åhl var självständig kommun?

Många Åhlbor är utomordentligt stolta över Insjön, och med rätta; här har mängder med företag startats (bland annat Clas Ohlson och Åhléns).

Visste den som satte eld på blivande HVB-hemmet i Insjön, att tiotals miljoner av skattebetalarnas pengar i och med detta gått upp i rök? Pengar som skulle gått till skola, vård och omsorg.

För faktum är att flyktingmottagningen inte kommer stoppas i och med detta; den har bara blivit markant dyrare.

I en annan del av samma kommun, i Siljansnäs, har goda initiativ startats för att hjälpa och stötta de flyktingar som anlänt till det före detta hotellet.

Civilsamhället (bland andra sockenföreningen, fotbollsföreningen och kyrkorna) har gjort en enastående insats för att öppna samhället för de nyanlända.

Man har samlat in kläder, ordnat skjutsar, fotbollsträningar, haft språkcaféer, fester och långt mer.

Oron, rädslan och främlingsfientligheten finns även där. Men tillsammans har siljansnäsarna vänt situationen till något fantastiskt.

Att stänga ute flyktingarna, vägra dem bostad, hjälp och gemenskap leder bara till segregation - och ännu större problem. Det är genom att bygga relationer, bjuda in och visa vilka värden som byggt vårt land, som en god integration kan ske.

Inte alla kommer att stanna, kanske någon väljer att åka hem, kanske någon skickas hem mot sin vilja. Men några kommer stanna. Och medan vi har dem här har vi chansen att bygga goda relationer och ge dem det bästa Sverige kan erbjuda - demokrati och mänskliga rättigheter.

Medan jag skriver det här ligger vinden på mot mitt hus, några hundra meter från den nedbrända byggnaden. Rökluften sticker i näsan.

Jag undrar, trodde den som satte eld på blivande HVB-hemmet i Insjön på allvar att bygden i och med detta skulle vända sig emot flyktingarna och vägra att ta emot dem?

Nej - och det här är viktigt - vi vet ännu inte säkert om någon anlagt branden, men om så är fallet har denna någon bara uppnått en enda sak:

De stolta Insjöborna, strax söder som Siljan i det svenska Dalarna, står idag än starkare för varje människas lika värde, för ett ansvarsfullt mottagande, medmänsklighet och demokrati.