Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Jag är inte någons kvinna och vill inte ha rasisters skydd

Häromdagen trendade taggen #inteerkvinna i sociala medier.

Bakgrunden till detta är den lynchmobb av rasister som under helgen samlades för att ge sig på och skada personer med ickesvenskt utseende. På lördagen delades ett flygblad ut där det förklarades att man skulle skydda de svenska kvinnorna.

I rasistiska forum på nätet har det talats om svenska kvinnor som "våra egna kvinnor", som om kvinnor vore ägodelar, och som om de svenskfödda männen ägde dessa.

Det ironiska i situationen är att dessa enligt sig själva hjältemodiga karlar som maskerade sig och beväpnade med påkar slog ner okända människor på stan, allt för att "skydda de svenska kvinnorna" är ungefär samma män som till vardags är generösa med sexistiska kommentarer och rent hat mot de kvinnor de nu säger sig vilja försvara.

Som kvinna född i Sverige kan jag bara instämma i alla dem som postat bilder och statusar med taggen #inteerkvinna – jag är inte någons kvinna, jag är min egen, och jag behöver verkligen inte försvaras av rasister.

Nu har i och för sig rasisterna varit snabba med att påpeka att det inte är feministerna de vill försvara, men det gör inte det hela mindre ironiskt.

Kvinnosynen hos dessa män är under all kritik. Den är grottmansliknande och extremt omodern. De kvinnor som ska skyddas är nämligen endast de som passar in i dessa mäns mycket begränsade syn på hur en kvinna bör vara.

Om mobben verkligen menar allvar med att de värnar kvinnofriden kan man ju undra varför de inte oftare patrullerar till exempel kollektivtrafiken och säger ifrån när andra män trakasserar och begår övergrepp mot unga tjejer.

Om dessa män verkligen vill skydda kvinnor undrar man ju var de håller hus när kvinnor blir misshandlade och våldtagna av svenska män.

Det är nämligen ytterst sällan jag hör någon av dessa rasistiska män fördöma en landsman som begår övergrepp mot en kvinna.

Vi vet alla varför. Rasisterna har ungefär lika taskig syn på kvinnor som de har på invandrare. De använder bara kvinnoargumentet för att rättfärdiga sina kriminella handlingar och sin rasism.

Kvinnorna bakom #inteerkvinna går inte på den genomskinliga lögnen. Det borde ingen annan göra heller.

Den man som på allvar vill stå upp för kvinnofriden är inte samme man som slår ner andra på grund av hudfärg. En hyfsad kvinnosyn går nämligen nästan undantagslöst hand i hand med en sjyst människosyn i största allmänhet, och någon sådan står inte att finna bland rasisterna.