Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: "Det behövs fler som Ida Björnstad"

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Ida Björnstad

Redan i april hyllade jag TV4-profilen Ida Björnstad från Storuman i den här listan som genom sitt initiativ #geborttillsport gör en enorm skillnad för barn och ungdomar som kanske aldrig skulle ha fått chansen att idrotta annars. Nu har hela idrotts-Sverige hakat på och under veckan har idrottsprofiler och andra stöttat hennes initiativ och gamla sportgrejer som inte längre används har skänkts till #geborttillsport. Zlatan har skänkt en signerad tröja, Alexander "The Mauler" Gustafsson har gett bort bland andra ett par boxningshandskar och hittills har insamlingen dragit in nio (!) ton utrustning! Helt makalöst! Ida har åkt land och rike runt och mött föreningar, privatpersoner, barn och vuxna som gått igenom sina garage, garderober och förrådsutrymmen och skänkt prylar som andra, mindre lyckligt lottade, kan få ta del av. Men det tar inte slut där. Flera stora stjärnor ger också av sig själva i olika auktioner som man kan buda på. I Nyhetsmorgons direktsändning skänkte till exempel Tomas Brolin sin signerade tröja från VM -94 som i skrivande stund har högsta budet på 31 100 kronor på Tradera. Andra pågående auktioner är tennislektioner med Jonas Björkman (högsta bud 10 300 kr), Charlotte Kallas signerade tävlingsskidor (6 600 kr) och F1-stjärnan Marcus Erikssons tävlingsoverall (25 200 kr). Till helgen blir det stor utdelning i bland annat Umeå och Sundsvall där barn och ungdomar som verkligen behöver kan få ta del av insamlingen. Själv fick jag en tår i ögat när jag såg bilden på en pojke som hade haft sönder sin senaste ishockeyklubba, inköpt för 50 kronor på Myrorna, cykla iväg med en hel hockeyutrustning som han fått. "Jag önskar innerligt att ni fick ta del av den glädje han visade" skrev Ida under bilden på instagram. Själv hoppas jag innerligt att DU Ida får ta del av den värme, godhet och medmänsklighet som du själv sprider. Såna som du behövs.

2. IFK Mora 

En av Sveriges mest traditionella skidklubbar blir nu den första klubb att skapa ett så kallat Pro Team i långloppsserien Ski Classics! Tidigare har klubben förbjudit åkare som valt att tävla i Ski Classics att sedan tävla för IFK Mora, men nu gör man alltså en helomvändning. Smart, tycker jag. På det här viset behöver man inte vara orolig för att förlora sina bästa åkare till de andra proffslagen och Anna Haag, Emil Jönsson, Martin Johansson och Stina Nilsson kan alltså båda ha kvar och äta kakan i vinter om de vill. Och frågan är om Ski Classics (med både Daniel Richardsson och Johan Olsson) till och med blir roligare än världscupen i år? 2015/2016 är ett mellanår utan VM och OS och med svenska storstjärnor i långloppen finns chans till extra heta svensk-norsk-dueller över fem mil!

3. Rockie-succé

Det finns debutanter och så finns det debutanter. Efter fyra mål på tre matcher är Skellefteå-sonen Oscar Lindberg NHL:s hetaste rookie. Själv fattar han ingenting. "Jag var på rätt plats vid rätt tillfälle" sa han lite försynt efter helgens succé. Ja, men det är just DET som är det svåra, Oscar!

4. Depp-talk

Två matcher från ett SM-guld, då tycker tränaren och sportchefen Viktor Eriksson att det är ett bra tillfälle att berätta för sina spelare att han inte kommer att fortsätta nästa säsong. Jag som i min enfald trodde att en tränares uppgift var att peppa sina spelare och inte sticka kniven i dem precis inför det stora avgörandet? Att Eskilstuna tappade poäng mot Linköping och kanske därmed seriesegern är bara Eriksson och styrelsens fel. Fördel Rosengård nu, alltså.

5. Leo Messi

Sägs tjäna 12 miljoner (!) kronor i veckan när alla inkomster är räknade, och att han då riskerar fängelse för att pappan skattefifflat känns ofattbart. Med den enorma förmögenheten bör man väl ha råd att betala skatt? Även för sin pappa?

6. Norska skidtjejerna

Under VM var det amerikanska skidlandslaget som gjorde succé med en musikvideo och nu har jag fastnat för de norska skiddamernas. Låten Elektrisk av norska duon Marcus & Martinus är gladpop som i Heidi Wengs, Björgen och Johaugs videoversion är svår att låta bli att tralla med i. Måtte det inte vara gå lika trallande lätt för norskorna i skidspåret i vinter… 

7. Leksand

Laget som i veckan var likt den klassiska ketchupflaskan: Först kom ingenting, sedan kom ingenting och sen kom allting! 6-1 mot Asplöven och i veckan väntar Västerås. Fortsatt ketchupeffekt?