Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Det är dina pengar innan det är statens

Annons

"Pengarna tillhör inte först staten. Pengarna tillhör den som jobbat ihop dem, för det är där värdet har skapats."

Oj, vad jag saknar Johnny Munkhammar. Mer och mer för varje dag som går, för varje dag som valet i höst närmar sig. I augusti är det två år sedan cancern tog ifrån oss den sympatiske gotlänningen som blev en av vår tids stora liberala folkbildare.

Munkhammar beskrev sig själv som en principfast pragmatiker. Citatet ovan kommer ifrån en ideologisk riksdagsdebatt om vad pengar är och vem de egentligen tillhör. Sådana diskussioner var inte ovanliga när Munkhammar stod i talarstolen. Vid ett annat tillfälle använde han sina principer till att ställa skattehöjarna i riksdagen till svars.

"Ibland tror man att pengar bara gör nytta så fort de har hamnat i statskassan. Men pengar gör också nytta ute i samhället när människor får bestämma hur de ska spendera."

Jag undrar vad Johnny skulle ha tänkt om han hört duellen mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven häromveckan. Det var upp- och nervända världen. Moderatledaren anklagade socialdemokraterna för att vara stora skattesänkare.

"Det märkliga för svenska folket att höra är att de stora skattesänkningarna i den här valrörelsen föreslås av Stefan Löfven och Gustav Fridolin", sa Reinfeldt.

Ja, det är märkligt att höra. I ett land där skattetrycket är bland de högsta i världen går moderaterna till val på höjda skatter och anklagar oppositionen för att vilja sänka dem. Om det bara vore så väl. I själva verket vill socialdemokraterna höja skatterna med 22,5 miljarder kronor mer än regeringen, och deras stödpartier vill också ha större makt över folkets pengar.

De flesta skatter är osynliga. Vi ser dem möjligen som några siffror i deklarationen, om man inte nöjer sig med att skicka in den elektroniskt utan att bry sig. Att skatter döljs gör det enkelt för politikerna att lova mer resurser till både det ena och andra och sedan skicka notan till skattebetalarna.

Varje krona i skattehöjning tas ifrån medborgarnas bankkonton. Varför ska vi tvingas prioritera – och inte politikerna?

Någon kanske säger: Visst kan man påverka hur mycket skatt man betalar. Vi har trots allt demokrati, och vi har ju val! Okej, då har man alltså en chans vart fjärde år och då som en röst bland sju miljoner väljare.

Så mycket makt har man över den största utgiften för ett hushåll till skillnad från alla andra utgifter som man kan påverka när som helst, vilken timme som helst och vilken dag som helst på året.

Jag saknar dig Johnny, och jag är inte ensam. För några dagar sedan lade jag ut ditt inledande citat i den här krönikan på min Facebooksida. Efter bara några timmar hade 1500 människor gillat inlägget. Vilket parti tycker du vi ska rösta på i höst?

Annons