Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Den SD-nära linjen är rätt väg för Moderaterna

Det innevarande året har varit dystert för Moderaterna. Partiet föll fem procentenheter i opinionen mellan januari och augusti. På ett år rör det sig om åtta procent. Anna Kinberg Batra var en viktig del av problemet. Hon saknade i mångt och mycket den utstrålning som krävs för att vara partiledare. Starkt förknippad med företrädaren Fredrik Reinfeldt lyckades hon inte heller övertyga de högerväljare som gått till Sverigedemokraterna.

I en mätning från Novus i somras var SD största parti bland höginkomsttagare med en årsinkomst på mellan 400 000 och 600 000 kronor. En annan grupp moderater skrämdes samtidigt av att Anna Kinberg Batra öppnade upp för samtal med Sverigedemokraterna. Kinberg Batra kom att stämplas som "brun" utan att kunna dra fördel av den sakpolitiska omläggning hon påbörjat.

Med Ulf Kristersson vid rodret för Moderaterna förefaller det kunna bli tvärtom. De senaste veckorna har partiet markerat en oerhört tydligt omsvängning i integrations- och migrationspolitiken. Moderaterna vill införa hårdare villkor för att nyanlända ska kunna ta del av välfärden. Partiet vill införa tiggeriförbud och att Sverige på sikt ska övergå till ett kvotsystem där ansökan om asyl sker utanför Europa, något som kräver en omförhandling av Genèvekonventionen. Ett stort antal moderata riksdagsledamöter, däribland Dalarnas Ann-Britt Åsebol, har till och med föreslagit att militär ska sättas in i problemförorter. Ett förslag som för bara ett år sedan dömts ut som något illasinnat från SD:s ytterfalang.

Samtidigt som Moderaterna stängt dörren för samtal med SD har man mer eller mindre kopierat deras politik. Strategin verkar gå hem. I Ipsos senaste opinionsmätning ökade partiet med hela sex procentenheter. Ett rekordlyft. Väljarna verkar helt enkelt vilja ha SD:s politik, men slippa deras företrädare.

Att Moderaterna är på banan igen är förstås mycket goda nyheter för borgerligheten. Vid sidan om huruvida Kristdemokraterna klarar sig kvar i riksdagen utgör kampen mellan M och SD om andraplatsen i svensk politik valets viktigaste. Alliansens framtid hänger på dessa faktorer.

Splittringen då? Skillnaderna i retorik mellan Moderaterna och Centerpartiet ska inte överdrivas. Denna ska nog främst tolkas som ett sätt att fånga in olika väljargrupper. Att M tar väljare från SD ligger även i C:s intresse.

Men en brasklapp är på sin plats. Alliansens idé har i hög grad handlat om optimism och framtidstro. En optimism som i grunden är sund – men som i till exempel migrationspolitiken visade sig naiv, för att inte säga nonchalant. Detta felsteg lider man fortfarande av, och SD kommer förbli ett starkt alternativ för de rena pessimisterna.

Alliansen behöver hitta sin balans mellan framstegstro och kritiskt tänkande. De behöver hitta sin roll i tidens kulturkamp. Det är den svåra utmaningen. Hur ser det samhälle ut man vill sträva mot, bortom skattesatser och bidragskronor?