Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: De vägrar ta reda på om skid-VM blir lönsamt

Det finns ingen anledning att tro på Faluns toppolitiker när de säger att skid-VM blir lönsamt. För det har de inte tagit reda på, konstaterar Jens Runnberg

Annons

Jag skojade med mina kollegor på redaktionen häromveckan och sade att någon av dem måste vara en mullvad för Faluns toppolitiker.

Under de tre dagar jag var bortrest för utbildning hann nämligen kommunen med två presskonferenser om resultatet för skid-VM och jag kunde därmed inte gå på dem och ställa kritiska frågor.

Ingen annan verkar heller ha ställt några kritiska frågor.

Styrkeförhållandena mellan redaktioner och kommuner svänger mer och mer över till kommunerna. De granskande redaktionerna krymper. De propagerande informationskontoren byggs ut.

Det är talande att en kommun som Leksand för bara några år sedan hade tre journalister och en informatör. Nu är förhållandet det omvända - en journalist och tre informatörer.

I Falun har också Informationskontoret vuxit och har i dag sju (!) tjänster. Informatörerna har fullt legitima uppdrag som information till allmänheten och kommunanställda, men de är också ett användbart politiskt verktyg när makten vill sätta en verklighetsbild.

Det är inte från Informationskontoret man får veta om något om makthavarnas tillkortakommanden, Informationskontoret träder i stället i aktion när tråkigheter tyvärr kommit fram och kommunen behöver berätta att nu ska det minsann bli förbättringar framöver.

Makten i Falun behöver sätta en bild av att VM var en stor framgång. Medialt har Falun redan deklarerat att publiciteten kring arrangemanget var värd 310 Mkr (jag var med i Ekot, P1, SVT, Expressen och DN och sänkte den där siffran).

310 Mkr, alltså! Fantastiskt! Vad ska Falun göra med alla dessa pengar som ett mediaanalysföretag räknat fram? Hur kommer de att förränta sig?

Strategi- och analysföretaget Ipsos fick också i uppdrag att fundera på effekterna för kommunen och skriver i sin sammanfattning att:

Det är naturligtvis möjligt att mäta medieexponeringen i form av antal artiklar, antal TV-timmar etc där Falun nämns i positiva ordalag. Svårare är dock att leda i bevis att Falun till följd av just skid-VM uppfattas som en mer attraktiv plats och att denna stärkta image i förlängningen leder till fler turister, ökad inflyttning till kommunen eller att fler företag väljer att göra investeringar i Falun/Dalarna.

Ajdå. Då vore ju VM-anläggningarna pengar i sjön?

Jag tog förstås kontakt med den ansvariga för huvudrapporten och frågade henne om hon fått ens fått i uppdrag att ta reda på om VM varit lönsamt för Falun, med inkomster ställda mot kostnader. Något sådant utredningsuppdrag hade hon inte fått.

Makthavarna förklarar ändå, via Desinformationskontoret, i en artikel med rubriken Skid-VM 2015 - en ekonomisk succé som överträffar alla förväntningar, att resultatet blivit 42 miljoner kronor i vinst.

Flera redaktioner går på desinformationskampanjen och för dessa uppgifter vidare utan kritiska invändningar. Maktens kampanj fungerar. En bild är på väg att sätta sig. Skid-VM gick ju jättebra! Riksmedier slår också fast denna sanning.

På Facebook jublar oppositionsrådet Mikael Rosén (M) och skriver:

Idag har det preliminära ekonomiska utfallet för Skid VM presenterats: plus 42 miljoner! Eftersom det var jag som fick hit VM känns det oerhört bra!

Det är helt i linje med vad Rosén hela tiden hävdat. I en av mycket få granskningar av själva grundbultarna i VM-projektet (DT 150218) underkände Rosén föreställningen att det var rimligt att ställa kostnaden för hoppbackar mot exempelvis kostnaden för bra skolor:

Vi tror att ett skid-VM är långsiktigt lönsamt för Falun. Då behöver man inte ställa det mot något annat. Tvärtom är det så att om vi inte gör lönsamma saker blir det mindre resurser till den verksamheten.

Mer resurser till skolorna just som en följd av hoppbackarna, så har maktens logik sett ut för skid-VM sedan skattebetalarna hade olyckan att tilldelas detta projekt 2010. Det ska i ett skruvat resonemang ge bättre skolor att satsa 239 Mkr på VM-anläggningar.

Men Rosén kanske vet något som jag inte vet och det är därför han nu jublar, tänker jag, och skriver till kommunstyrelsen och begär ut de dokument som visar att investeringarna i VM-anläggningar blir lönsamma.

Flera byråkrater är inblandade i jakten på dokument och nästan ett dygn senare kommer det officiella tjänstemannabeskedet:

Hej Jens! Jag har nu fått hjälp med denna fråga och det finns tyvärr inget sådant dokument som visar att investeringarna i VM-anläggningarna kommer att bli lönsamma för Falu kommun. Ha en fortsatt bra dag!

(Det trodde jag ju inte heller att det fanns, men det känns fint att ha det svart på vitt.)

Falun räknade inte innan kandidaturen, vilket vi bittert fick erfara. Kalkyler finns fortfarande inte. Någon sammanställning av forskningsläget på området har Falun heller inte gjort.

Ändå levereras tvärsäkra påståenden om "lönsamhet". Mikael Rosén har förstås ingen aning om skid-VM:s lönsamhet.

Arrangemangsbolagets utfall är irrelevant, eftersom det inte burit investeringskostnaderna - de har vältrats över på de stackars kommuninvånarna som funnit sig bli ägare till svindyra hoppbackar med ytterst oklar framtida nytta.

Och desinformationskampanjen rullar vidare.