Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Därför borde de som bygger taggtrådsgränser lyssna på Bono i U2

Och så stod han slutligen där framför oss. Bono. Efter diverse hinder i form av pistolmän, evakuerad arena, tre timmars kökaos och inställd söndagskonsert fick vi, två dagar efter utsatt datum, se honom äntra scenen på Globen till tonerna av Patti Smiths People have the power.

Och visst U2 var värda att vänta på. De är inte bara ett band, de är politiska aktivister och är som mest relevanta när de pratar om de mest brinnande frågorna för vår samtid - klimat, kamp mot aids och malaria, krigen som gör att vi nu har en flyktingkatastrof vid Medelhavet och dess påföljder för Europa.

Öppna era hjärtan, vädjar Bono på för oss känt manér, samtidigt storbildsskärmarna visar bilder på ett sönderbombat Syrien. Berlinmuren får representera de murar som nu byggs allt högre runt Fästning Europa - och som för den delen också återupprättas mellan nationsgränserna inom Europa. Jag tänker att muren också representerar människomurar, som i helgen när flera hundra finnar stod armkrok vid den svenska gränsen mot Haparanda för att hindra att asylsökande tog sig från Sverige till Finland. Hur kändes det att stå där, tänker jag? Rynka på ögonbrynen och stirra elakt i syfte att få individerna framför dig att i grunden känna sig ovälkomna och värdelösa. Hur kan man sova gott om natten efter ett dylikt värv?

Givet det skarpa läget borde en reell europeisk flyktingpolitik antas - en ny modell som bygger på gemensamt ansvarstagande där alla länder solidariskt ingår. Det är det enda rimliga alternativet givet den humanitära situationen i världen. I nuläget är dock det scenariot snarast en naiv dröm - vi är inte ens nära en samsyn i dessa frågor i dag och många EU-länder vägrar att ta sin del av ansvaret.

Schengenavtalet fungerar dåligt när sådana som Ungerns premiärminister Viktor Orbán försvarar gränsen med våld, rakbladsvass taggtråd och tårgas. Orbán menar att han sköter sitt jobb - att upprätthålla Schengens gräns. I tisdags antog Ungern en ny lag som ger armén rätt att använda gummikulor mot flyktingar som försöker ta sig in över gränsen. Fokus ligger på att hålla folk borta snarare än att möjliggöra lagliga vägar från krig. Förhållningssättet mot människor på flykt är oacceptabelt.

Flyktingströmmen riskerar att bli frågan som blottar en klyfta så djup att den riskerar att bryta isär EU. Östeuropa mot Västeuropa: Ungern, Tjeckien, Rumänien och Slovakien är starka motståndare till tvingande flyktingkvoter. Det är en skrämmande tanke.

Ett alternativ är att montera ner Schengensamarbetet. Det vore dock att gå tillbaka tre steg i det europeiska samarbetet. En borttagen passunion försämrar i ett slag den fria rörligheten för människor - ett viktigt fundament för EU, som också bidrar till tillväxt och konkurrenskraft. Hinder som rivits återinförs. En dålig utveckling, tyvärr är den i nuläget ett troligt scenario. Många som skulle jubla om gränskontrollerna återinfördes. Frågan är om de funderat vad ett nedmonterat Schengensamarbete innebär.

Europas ledarskap är uppenbarligen i chock och i en förnekelsefas. Hela 19 av de 28 medlemsländerna anklagas av kommissionen för att helt strunta i EU:s asylpolitik. Och här handlar det inte om öst mot väst, utan om länder på båda sidor om tvistefrågan om flyktingkvoter.

Flyktinglägren för de som flyr kriget i Syrien står nu utan mat. Det är ett nödläge, säger Ertharin Cousin, chef för FN:s matprogram World Food Program, WFP. FN har tvingats att helt dra in mat och vatten för fler än 360 000 flyktingar i lägren i Libanon och Jordanien. Dessutom har FN tvingats halvera de redan små matransonerna för ytterligare 1,3 miljoner människor på flykt från Syrienkriget. FN-chefen framhåller att sambandet mellan den akuta bristen på mat i lägren och flykten till Europa är mycket starkt: antingen så svälter du eller tar dig vidare.

I natt beslutades det på det extrainsatta toppmötet om flyktingkrisen att EU ska bidra med 1 miljard euro, motsvarande ungefär 10 miljarder kronor i ökat stöd både till FN:s flyktingorgan UNHCR och till FN:s livsmedelsprogram i flyktinglägren i Turkiet, Jordanien och Libanon. Skönt att de till slut kunde enas om ett beslut där, en låsning hade varit djupt olycklig. Med det sagt har de mycket kvar att komma överens om.

– Det här är inte migranter, det är flyktingar, säger Bono. Folk söker flykt för att de inte längre har några hem, fortsätter han samtidigt som scenen lyses upp av bilder på ett sönderbombat Syrien.

Det är flyktingar från Syrens städer som ligger i spillror som kommer till Europa för skydd. De flyr från al-Assad-regimen, den brutala jihadistgruppen IS eller någon annan del av krigets fasa som gör att de gjort bedömningen att den farliga flykten är värd risken.

Här måste Europas ledare våga visa politiskt ledarskap. Nu är det upp till bevis för hur långt respekten för FN:s flyktingkonvention sträcker sig. Frågan är om de kommer hitta de gemensamma lösningar framåt som förmår att göra skillnad. Urvattnade lösningar är tyvärr inte goda nog. Brister Europa i det åtagandet, brister också fundamentet för EU-samarbetet.

Hela situationen är ödesmättad. I dessa dystra tider för världen är det skönt att stå där tillsammans med tusentals andra i Globen och beröras av individer som står för mod, handlingskraft och för en positiv förändring.

We love Sweden! ropar Bono ut i arenan, till publikens stora jubel. Han syftar på den svenska flyktingpolitiken, som han pratat om med utrikesminister Margot Wallström (S) under sin sverigevecka. Och där har han rätt. När det kommer till att ta emot människor som flyr krigets fasor, borde fler EU-länder definitivt agera mer som oss. Vi ligger i topp på listan över EU-länder som tar emot det högsta antalet flyktingar, per capita, från Syrien och Mellanöstern.

Det är en pressad situation. Det är i tider som detta som det är viktigt att vi, liksom våra valda ledare, måste fokusera på att hålla händerna rena, huvudet kallt och hjärtat varmt. Vi måste fortsätt vara ett land som välkomnar dem som behöver skydd och samtidigt anpassa våra regler och system för att möjliggöra detta.

Bono konstaterade inför extranumren, och här citerade han Nelson Mandela: –

Det är alltid omöjligt tills det blir gjort!

Och trots två dagars försening, tre timmars kökaos och totalt tolv timmar i bil så var minuterna med Bono värda att vänta på.