Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Därför behövs ett datafilter för att skydda barn från drogen porr

I veckan inleddes Sveriges största rättegång för sexuella övergrepp på nätet. En 22-årig man åtalas för hundratals övergrepp online på barn mellan fem och 14 år.

Kriminologen Nina Rung larmar att polisen ser ett samband mellan porrkonsumtion och våldsbrott.

Vi måste, utifrån forskning, problematisera att barn växer upp i ett porrglorifierande samhälle.

Maria Ahlin, grundare av Freethem, (som arbetar med att motverka efterfrågan på bland annat pornografi) menar att om vi ska kunna förebygga att unga utsätts för sexuella övergrepp måste vi även förebygga att unga begår sexuella övergrepp.

Porrsurf-debuten för pojkar sker oftast i femman, inte sällan i en skola vars datorer saknar filter. Svensk forskning visar att i nian har alla sett porr och en av tio tittar dagligen.

Denna tiondel är dubbelt så ofta ensamma, överviktiga, stillasittande och dricker mer alkohol. Oroande är också att tonåringar säger sig sakna en vuxen att prata med.

Glöm gladporren från 70-talet.

Glöm Playboy.

Mainstream-porren idag lär sig barnen om sex från filmer med titlar som Daddy's little whore och nio av tio bland de mest populära filmerna innehåller någon form av våld.

Tjejer kallas för "hora" och "bitch". De som säger nej ser ändå ut som om de njuter av att få ett könsorgan nedtryckt i halsen tills de kräks.

Vuxenvärlden behöver ställa sig frågan vilket budskap detta förmedlar.

Killarna i DN:s Ung-panel berättar att den enkla tillgången på porr påverkar självbilden. Allvarligt är att många års forskning visar att porrtittande män trivialiserar våld mot kvinnor; man är mer benägen att tro på våldtäktsmyter - att den som klär sig utmanande vill bli våldtagen.

Hjärnforskningen har visat att porr fungerar som en drog och ju yngre du är, desto känsligare är hjärnan. 8 procent av sextonåriga pojkar säger sig titta mer på porr än de önskar.

Ungdomsstyrelsens rapport om att förebygga barns utsatthet på nätet, Hellre ett filter i huvet än i datorn, är läsvärd, men vi måste hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Barns hjärnbark är inte nog utvecklad för att göra konsekvensanalyser. Därför har vi åldersgräns på tobak och alkohol.

För att stötta föräldrar att förhindra att minderåriga exponeras för porr och sexuella övergrepp på nätet har Storbritanniens premiärminister David Cameron infört att söktjänster, porrsajter och elektroniktillverkare måste installera filter.

I surfplattan i ett barns händer är bilder på övergrepp bara en felstavning borta. Trots det har endast 16 procent av svenska föräldrar installerat filter (2009).

Ett filter kan inte ersätta en närvarande vuxen, men vara en hjälp för att förhindra att barn utsätts för porr och för barn som fastnat i beroende.

Tänk nu längre än #JeSuisPorr!

Ett cameronskt filter förtjänar att utredas i en svensk kontext.

De vuxna som så vill, kan även i fortsättningen titta på porr - efter att man bekräftat att man är över 18.

Det är rimligt, för barn ska inte behöva fara illa för att myndiga vill ha vuxenskönt.