Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Börja förhandla över blockgränsen om en ny integrationspolitik


Kom ni ihåg när det var ett tävlande om vem som kunde ta mest ansvar? Så lät det innan valet. Nu är det inte samma ljud i skällan. Det är ansvarslöst och undfallande – politik när den är som sämst.

Det finns en låt av Billy Ocean som heter When the Going Gets Tough, the Tough Get Going. Det är dags för den nu. Allt annat är ett intellektuellt haveri.

Under sitt sommartal sade Stefan Löfvén att han vill ha ”ordning och reda i invandringspoltiken” och att den ska ”präglas av ansvarstagande, anständighet och raka vägar in i arbete”.

Om han vill bedriva mer än signalpolitik innebär det att han återigen sträcker ut den där öppna handen mot alliansen och att båda parter får räkna med kompromisser som svider i partisternas själar.

Ledarredaktionen har tidigare problematiserat vad den upplever som brist på konkretion i invandringsdebatten. Och här är våra raka förslag för en förbättrad integration.

1. Nya, enkla jobb. Sverige har systematiskt rationaliserat bort enklare jobb; jobben ska vara högavlönade och kräva utbildad arbetskraft, när många av dem som nu äntrar arbetskraften saknar utbildning och språkkunskaper. Fler låglönejobb behövs.

Skapar vi inte fler jobb för fler kommer det att öka ojämlikheten – de som hamnar utanför arbetsmarknaden riskerar att hamna i ett permanent utanförskap. LO håller i nyckeln men håller dörren för nyanlända låst.

2. Fler byråkrater. Migrationsverkets generaldirektör föreslog i somras att Arbetsförmedlingen ska vara en myndighet man som asylsökande får kontakt med direkt i samband med att man lämnat in sin asylansökan.

Är man ingenjör och jobbar på ett globalt verksamt företag är inte brist på svenskkunskaper något problem. 40 procent av alla ansökningar tar mer än nio månader att handlägga, ett ärende ta uppåt året eller mer!

Ett snabbspår för arbetskraftsinvandring, med kraftigt sänkt handläggningstid (i dag tar ett sådant ärende lika lång tid som ett asylärende) skulle underlätta för både integration bidra till att matcha den brist på 200 ingenjörer som bara Dalarnas arbetsmarknad står inför i år.

Handläggningstiderna måste också generellt förkortas och det rejält.

3. Ökat statligt ansvar. Kommunerna måste få full ekonomisk kompensation för de kostnader som de har för dem som fått uppehållstillstånd och bosatt sig i kommunen, även efter de två första åren. Migrations- och integrationspolitiken är nationell, därför bör ansvaret tas nationellt.

4. Avreglerad bomarknad och ett nationellt byggprogram. Det råder svår brist på vanliga bostäder, särskilt där det finns jobb. Förutom att skapa förutsättningar för byggandet av fler hyresrätter genom en friare hyressättning måste de offentliga investeringarna öka när det kommer till byggande av bostäder.

Tack vare alliansen är finanserna i god ordning och staten har utan tvekan råd med en ökad offentlig skuldsättning.

Dessutom måste kommunerna släppa in privata byggare till A-lägen, för att möjliggöra flyttkedjor som syresätter hela bostadsmarknaden.

I allför många fall håller kommunerna på dessa tomter för att på sikt låta kommunala bostadsbolag själva bygga där. Det duger inte!

Dessutom behövs regelförenklingar för byggande så att bostäder med lägre standard tillåts.

5. Pengar till svenskundervisning. När M presenterade sitt språkpaket, som ska ge tidigare insatser och en ny inriktning på SFI, menade gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) att slog M in öppna dörrar. ”Vi gör redan detta i dag” menade hon. Men de medel som regeringen hittills anslagit är småpengar.

6. Blandade skolklasser. Kommunerna måste planera så att klasserna blir heterogena, eventuellt genom att bussa elever mellan stadsdelar. Risken med segregerade klasser blir att den ”språkdusch” som det innebär för nyanlända att gå i en blandad grupp kan utebli.

Dessutom är det naturligt att man placerar nyanlända barn inte nödvändigtvis i sin åldersklass, utan i den klass där de bäst kan tillgogogöra sig kunskap.

Mätningar efter valet visade att bara drygt hälften av SD:s väljare sympatiserade med partiet. De höga röstetal de fick var i stället ett utslag av missnöje över den förda migrationspolitiken.

Nu är det upp till bevis för de övriga partierna! Höga opinionssiffror för SD nu är en varningsklocka!

När regeringen och alliansen presenterade decemberöverenskommelsen meddelade de att var överens om att vilja hitta blocköverskridande uppgörelser när det gäller energi-, försvars- samt pensionsfrågan.

Migration och integration borde snarast läggas till denna lista.