Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krogen i skogen blev en sanndröm

Varför flyttar en ung nederländsk familj från hem, skola och arbete till en osäker framtid i skogen invid Europaväg 45?
Dum fråga för alla vet svaret.
– För lugnet, tystnaden, naturen och miljön, svarar, som nästan alla andra inflyttade nederländare, paret Rick Langenhoff och Elsa de Jong.

Annons

Sedan mitten av maj driver de restaurang Dutch Mountain, vägkrogen i Lisskogsbrändan. Rick och Elsa är det andra nederländska paret som sköter mat och servering här och deras plan är att driva stället i fyra, fem år innan de, eventuellt, gör något annat.

De kommer från en stad i södra Nederländerna där Elsa arbetade med matlagning och servering i köket på ett sjukhus. Rick var ekonomiadministratör i ett företag.

– Redan i början av 2000-talet åket vi till Sverige, som vi var nyfikna på. Vi besökte landet både sommar och vinter och blev förtjusta.

2004 kom de till Malung och på vägen söderut såg de ett kafé invid vägen.

– Vi gick och satte oss på terrassen och bara njöt av stillheten och utsikten. Vi trodde nog att stället var stängt men efter en timme kom det ut en person och undrade vad vi ville ha att äta eller dricka, berättar Elsa.

Det var inledningen till det som åtta år senare skulle bli ett av deras livsprojekt även om Rick medger att det kan vara tidsbegränsat.

– Vi får se hur det utvecklas. Vi har tagit över en fungerande verksamhet som vi vill förändra lite försiktigt. Det gäller menyn men också boendet. I dag har vi ett rum vi hyr ut men vi vill utöka det till fyra.

Elsa och Rick känner väl till att de har många landsmän i Dalarna men känner inget behov av att söka sig till dem i första hand.

– Om du umgås för mycket med dina landsmän så blir du lätt isolerad från det land du lever i och vi vill anpassa oss till Sverige när vi bor här, säger han.

Elsa och Rick bodde en tid i Belgien trots att de arbetade i Nederländerna.

– Det är ju inte så märkvärdigt nu förtiden. Så är det ju också i de svensk-norska gränsområdena eller i Malmö-Köpenhamnsregionen, men att flytta till en plats som den här, "in the middle of nowhere", det är ju lite annorlunda, medger de.

Ett frågetecken inför flytten var om den sjuåriga dottern skulle tycka om att bryta upp.

– Hon var lite tveksam först men det verkar gå bra och hon ser fram emot att få börja skolan här, säger Rick.

Den första månaden har gått från stillsam vår till turistsommar med högt tryck, framför allt vid lunchtid.

– Det är mycket jobb men vi har hjälp av några grannar och på måndagar har vi stängt. Då går vi långa skogspromenader. Det tycker vi om.