Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritisk mot skötseln i Säterdalen

Bengt Swenson, tidigare parkchef för Säterdalen, har skrivit till kommunen och framfört kritik mot skötseln i Säterdalen. Kritiken handlar främst om möbler och skulpturer.
– Jag föreslår att det snarast utförs en besiktning av skadorna, skriver Bengt Swenson.

Annons

Säterdalens forne parkchef Bengt Swenson, som var parkchef mellan 1978 och 1996, har författat en skrivelse till kommunen där han bland annat framför att han vill se en besiktning av de skador som skulpturen Spelmän har drabbats.

"Jag gick en promenad genom Säterdalen i dag (läs 7 oktober) och såg då att parksoffor och serveringsmöbler fortfarande står ute. Många står i vatten. Förr brukade man ställa undan dem senast i september för att slippa skador som innebär kostnader. Under vinterhalvåret gjorde personalen som då fanns i dalen reparationsarbeten både av inventarier, byggnader och parkområdet", skriver Swenson i brevet till kommunen.

Han skriver även om att träskulpturen Spelmän, som har utförts av konstnären Berto Marklund, är i behov av reparation och underhåll.

"Skulpturen bekostades av Folkparkerna som från Statens Kulturråd erhöll ett årligt bidrag för inköp av konst. Den skadades vid ett tillfälle då någon med dynamit försökte spränga sönder skulpturen. Reparationen fick då inte utföras av någon annan än konstnären då det är han verk, och det är han som bestämmer hur det skall repareras", skriver Bengt Swenson som nu vill se en besiktning av skulturens skador.

"Skulpturen Spelmän är utförd i trä och kräver årlig tillsyn och underhåll genom att den skall tjäras med speciell tjära. Från kommunens sida utlovades redan för tjugo år sedan reparationsåtgärder men inget blev gjort. Nu är det mer skador, bland annat svamp. Vid något tillfälle har även fel tjära använts och det borde nog också vara möjligt att åtgärda. Jag föreslår att det snarast utförs en besiktning av skadorna och att konstnären kontaktas i ärendet", skriver Swenson som avslutar sin skrivelse med orden:

"Den här skulpturen och bysten Hjalmar Branting som även finns i Säterdalen är nog de enda i Säters Kommun som kan kallas offentlig konst placerad utomhus".