Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik och "överbudspolitik"

Långa beredningstider, ekonomi och "överbudspolitik".
Det var några av debattämnena under kommunfullmäktiges senaste sammanträde.
– Motioner blir liggande länge, bereds dåligt och avslås utan motivering, sa Bo Billborn (S).
– Hur mycket kostar din och Socialdemokraternas överbudspolitik, undrade Anders Ahlgren (C).

Det hettade till ordentligt när fullmäktige behandlade motioner och medborgarslag.

– När ett förslag behandlats i ett och ett halvt år förväntar vi oss att den varit föremål för ett gediget arbete. Vi förväntar oss ett fullödigt svar – och får knappt en och en halv rad. Och även när borgarna står här och säger att de är överens med oss så röstar de emot, dundrade oppositionsrådet Bo Billborn.

Han hävdade att långa beredningstider, undermåliga beredningar och bristfälliga svar är mer regel än undantag.

– Det är allvarligt och vi vill att presidiet följer upp ärenden som fullmäktige remitterar till beredning, fortsatte han och påpekade att exempelvis en S-motion om sommarjobb till alla gymnasieungdomar skulle ha behandlats innan sommaren.

Kommunalrådet Sofia Jarl (C) höll med honom i en del sakfrågor, bland annat i frågan om ett personalpolitiskt program, men menade också att S försöker slå in öppna dörrar och driver frågor som skulle ge kommunen stora kostnader och ekonomiska problem.

– När det gäller sommarjobben var vi överens i personalutskottet – någon dag innan ni motionerade om fler sommarjobb. Att erbjuda alla gymnasieungdomar sommarjobb hade ökat våra kostnader betydligt, vilket vi inte anser var ansvarsfullt i ett ekonomiskt svårt läge. Men vi har ändå en hög ambitionsnivå i sommarjobbsfrågan, förklarade Sofia Jarl.

Debatten fortsatte under behandlingen om en MP-motion om gratis busskort för ungdomar från årskurs sju och uppåt.

– Vi är för förslaget och har ekonomiskt utrymme för det eftersom vårt budgetförslag var några miljoner bättre än de borgerligas, deklarerade Billborn.

– Vilken summa är du uppe i nu, du har yrkat bifall till så många förslag att du passerat fem och kanske tio miljoner. Du kan inte förbruka samma överskott på varje sammanträde, kontrade Ahlgren och hävdade att Billborn drev överbudspolitik.

Fullmäktige avslog sommarjobbsmotionen och ansåg busskortsmotionen besvarad. S och MP ville bifalla den senare motionen och reserverade sig mot beslutet.