Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot ny sophämtning

/
  • Lång promenad. Det är en cirka 150 meter lång backe ner till vägen där Kerstin Ferm måste ställa sin soptunna. – Det kanske går på sommaren, men på vintern är det ju värre, menar hon.  Foto: Kenny Ericsson Tällberg

Annons

80-åriga Kerstin Ferm bosatt i Sälen är en av alla pensionärer som kommer få problem med sophämtningen framöver.

- Jag har en hundrafemtio meter lång backe som jag ska ta mig ner för, jag har ju astma också och det är påfrestande. På vintern anar jag att det kommer bli ännu värre om det är halt i backen är det ju rent farligt, säger Kerstin.

På Brändholms som sköter sophämtningen i Sälen och resten av kommunen säger man att om sopbilen ska åka hela vägen, så att de som inte kan gå ner med soptunnan själva ska få hjälp, kommer det kosta 56 kronor extra per hämtning. Totalt skulle det kosta Kerstin 1344 kronor extra.

- Jag betalar ungefär samma summa i grunden för sophämtningen, det är en fördubbling och jag är ensam pensionär, säger Kerstin.

Däremot om det skulle föreligga hinder som gör att du inte kan gå med soptunnan så kan du slippa kostnadsfritt med hjälp av ett läkarintyg.

- Jag tycker att det är konstigt att man anammar detta system nu när de flesta insett att det inte fungerar som det ska, min dotter bor i Knivsta och där har de tagit bort det och återgått till gamla systemet, jag menar vi är ju 20 år efter med det här systemet, säger Kerstin.

Miljöchef Lennart Bojort anser att det finns bättre system än det nuvarande men han tycker absolut att det är ett steg tillbaka om man tar tillbaka det gamla systemet.

- Visst är det så att det inte är helt problemfritt, dels har vi handikappade och gamla som kanske inte förmår flytta tunnan dit den ska. Men det ligger på sophämtarna. Som det ser ut nu är det väldigt många som komposterar själva vilket minskar sopbergen eftersom det körs till Ludvika. Ett problem är dock fjällen som i nuläget inte är inkluderat i det här av försvarbar anledning, eftersom det mestadels är fritidshus där. Hur det kommer bli med det får vi se framöver, säger Lennart.

Mer läsning

Annons