Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot Moras socialnämnd

Socialnämnden i Mora får kritik av Socialstyrelsen för att utredningen i ett handläggningsärende mot ett nioårigt barn dragit ut på tiden utan beslut om förlängning.

Annons

Ärendet tog sin början i början av april 2011 angående ett barn som befarades fara illa i en konflikt mellan vårdnadshavare.

Nämnden beslutade om en förlängd utredningstid till den 19 september förra året då polisen inlett en förundersökning efter brottsmisstanke mot den ena vårdnadshavaren.

Av nämndens yttrande framgår att barnet placerades hos en jourfamilj den 17 augusti.

I en anmälan till Socialstyrelsen angående socialnämndens agerande anfördes att socialnämnden agerat partiskt till förmån för den ena vårdnadshavaren. Vidare framhävde anmälaren att utredningen pågått i nio månader samt att barnet varit jourplacerat i snart fem månader.

Socialstyrelsen bedömning är att den typ av utredning som socialnämnden jobbat med i ärendet ska slutförd inom senast fyra månader. Förlängs utredningen ska socialnämnden ta beslut om förlängning. I nämndens yttrande framgår att utredningen pågått i en månad över fyra månader. Att det skett utan beslut kritiseras av socialstyrelsen.

Däremot får socialnämnden inte någon kritik för att barnet vårdats längre i ett jourhem än två månader. Barnet har vårdats i jourhemmet under fem månader. Nämnden har som skäl till den långa tidsrymden anfört en avvaktan på en dom i Tingsrätten samt att en hemflytt till den ena vårdnadshavaren varit planerad. Socialstyrelsen anser att nämnden agerat utan anmärkning i den delen av ärendet.