Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristian Gidlund har avlidit

Kristian Gidlund, journalist och musiker från Borlänge, som länge kämpat mot sin cancer och som har lockat mängder av läsare till sin blogg ”I kroppen min”, har avlidit.

Han somnade in strax för klockan 15 på tisdagen. De anhöriga skriver i ett sista inlägg på bloggen:

”Tisdagen den 17 september strax före klockan 15 tystnade Kristians penna. Men vad hans fiende inte visste var att den angripit en människa med ett mycket stort hjärta, ett hjärta som rymde oändligt med kärlek till de sina. Det hjärtat var även starkt fysiskt och lät sig inte besegras utan kamp.

Med detta inlägg, som blir det sista, så vill vi i Kristians närmaste familj tacka för det stora stöd som visats honom genom denna blogg. Vi önskar nu att få sörja och bearbeta Kristians minne i stillhet."

Tusentals läsare följde hans resa mot livets slut. På tisdagen avled författaren och musikern Kristian Gidlund som öppet skrivit om sin kamp mot cancern. Bloggen var ett slags personlig terapi, boken ett avsked.
Så förklarade Kristian Gidlund i en intervju med TT Spektra i april 2013 sin syn på skrivandet. Vid det laget hade bloggen "I kroppen min" haft över sju miljoner besök och boken "I kroppen min - resan mot livets slut och alltings början" skulle precis publiceras. Att lämna efter sig något så konkret som en bok var en lättnad, konstaterade han.

– Jag är ganska gammalmodig av mig. Jag tycker det är mäktigare att ha en bok i handen än att ha en blogg på skärmen.

När musikern och journalisten Kristian Gidlund fick diagnosen cancer i magsäcken 2011 bestämde han sig för att vara så öppen som möjligt om sin sjukdom. På bloggen berättade han naket och ärligt om hur sjukdomen steg för steg förstörde hans kropp, men också om sin inställning till sexualitet, droger och rätten att bestämma om sin egen död. Han ville inte bli ett offer för viskleken, ville minimera gåtorna om sig själv.

Många läsare förundrades över hans mod. Kristian Gidlund konstaterade att han visst var rädd - men inte för döden, utan för hur han skulle förvandlas på vägen dit.

Mot slutet såg han till att förverkliga några av sina drömmar; reste till Kalifornien med sina vänner, tog sig an den illa medfarna hittehunden Pysen och gjorde uppmärksammade intervjuer med såväl de gamla vännerna i Mando Diao som Sture Bergwall, tidigare känd som Thomas Quick.

Sin syn på döden utvecklade Kristian Gidlund i de sista kapitlen av sin bok. Redan titeln avslöjade att han inte nödvändigtvis såg den som ett totalt avslut, att "alltings början" kanske stod och väntade runt hörnet.

I slutet av augusti skulle Kristian ha spelat på hemmaplan i Folkets park i Borlänge med Sugarplum Fairy, men bandmedlemmarna valde att inte spela när Kristian var för sjuk för att vara med.

Kristian var även värd den 30 juni i "Sommar i P1". Programmet blev mycket uppmärksammat och en av sommarens mest lyssnade program.

Kristian Gidlund blev 29 år gammal.