Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristdemokraterna i Falun kräver en handlingsplan för att motverka självmord

Annons

Att grunda en ny myndighet för att komma tillrätta med självmorden är inte relevant. Det är slöseri med resurser. Däremot behöver vi betydligt mer målinriktade och samordnade insatser från flera samhällsinstitutioner – sjukvården, socialtjänsten och skolhälsovården där skolsköterska i tidigt stadium kan upptäcka ohälsan hos många unga.

Vi kräver därför en handlingsplan i preventionspolitik som ska innebära välkoordinerade insatser och åtgärder så att självmord minskar radikalt. Självmordsförsök är det yttersta ropet på hjälp och bör förebyggas. Ingen ska behöva känna tabu för att prata om det som gör ont. I Sverige har vi kommit långt med den fysiska ohälsan, däremot har vi lång väg till bra beredskap för den psykiska ohälsan som drabbar allt fler. Säkerligen behövs mer kunskap, men också bättre tillgång till den kunskap som redan finns och större samarbete med olika myndigheter.  

År 2010 föreslog en utredning en slags haveriutredning vid självmord. Det är en bra idé som regeringen borde följa upp. Varför tog en människa livet av sig? Kan vi lära något som kan bidra till att andra överlever? Bara i Dalarna tar cirka 55 personer sitt liv, och Falun är inget undantag. Kvinnor står för de flesta självmordsförsöken, men dubbelt så många män som kvinnor dör på grund av självmord.

Framgångsrik suicidprevention handlar givetvis om en mängd åtgärder inom den generella välfärden. Ett exempel är effektiv behandling vid psykisk ohälsa, att komma i tid till läkare, fler skolsköterskor, hälsosamtal för unga, arbetsmarknadsåtgärder eller adekvat utbildning för att gå vidare i livet. En diagnosticerad psykisk sjukdom ska ha hög prioritet, och fler aktörer borde involveras i rehabiliteringen.

Kristdemokraterna i Falun anser att inrättandet av handlingsplan/preventionspolitik för att motverka självmord står högt på vår dagordning. En rimlig slutsats är att det borde gå att minska antalet självmord utan att inrätta ytterligare en myndighet. Det är på det lokala planet som man genom samarbete, kombinerat med kunskaper får det bästa resultatet.

Katarina Gustavsson (KD)

Lars Nilsson (KD)

Rita Magnusson (KD)

Ilona Nyland (KD)

Håkan Westberg (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel