Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristdemokraterna i Dalarna vill skrota decemberöverenskommelsen

Kristdemokraterna i Dalarna vill riva upp DÖ, decemberöverenskommelsen.
– I en demokrati kan vi inte ha en uppgörelse som låter en minoritet styra över en majoritet i riksdagen. Det strider mot alla parlamentariska grundprinciper, säger länsordförande Torsten Larsson.

Annons

På torsdag inleder Kristdemokraterna sitt stora riksting i Västerås. Då ska partiet försöka mejsla fram en politik som ger dem framgångar i valet 2018. Under helgen samlades ledningen för KD-Dalarna för att lägga upp sin strategi inför rikstinget.

– Vi vill riva upp decemberöverenskommelsen. Den bryter mot parlamentarismens principer. Vi anser att en regering ska ha stöd i riksdagen. Man ska inte kunna regera om man som i dag har en majoritet i riksdagen emot sig. Det är osunt, som nu, att vi släpper fram en regeringsbudget som vi alla på allianssidan anser vara direkt skadlig för landet. Det är inte demokrati. Nu låter vi det bara passera, säger Torsten Larsson.

KD Dalarna anser att decemberöverenskommelsen var ett stort misstag.

– Det gick för fort och gjordes helt utan förankring bland våra, och andra partiers, medlemmar. Toppstyrt. Visst kan man förstå att partiet vill undvika politiskt kaos med SD-påtryckningar och extraval. Men det fanns andra alternativ till att göra vad men gjorde, säger han.

KD Dalarna med nio ombud och röster av totalt 300 ombud i rikstinget hade hellre sett en klassisk minoritetsregering än decemberöverenskommelsen.

– Det har fungerat tidigare. Jag hade hellre exempelvis sett en S-regering som sökt borgerligt stöd för att regera och vinna stöd i riksdagen. Det hade varit riktig demokrati. Det hade varit mycket bättre än den situation vi sitter i dag, säger Torsten Larsson.

I och med höstbudgeten släppte allianspartierna igenom en politik som de bekämpar.

– Nu låter vi regeringen höja arbetsgivareavgiften för unga, vi tillåter dem också att höja bensin- och dieselskatten samt försämra RUT och ROT. Saker som vi djupt ogillar. I riksdagen finns en majoritet mot att göra så här. Hade vi låtit demokratin ha sin gång hade denna politik inte blivit verklighet, säger Torsten Larsson.

Förutom Dalarna kräver i dagsläget även Kalmar, Kronoberg och Halland samma sak.

– En fråga som splittrar partiet. Det kommer bli en het debatt om detta. Nya partiledaren Ebba Busch Thor står bakom partiets tidigare överenskommelse. Samtidigt vet jag att tunga partistyrelseledamöter är kritiska, exempelvis Lars Adaktusson. Vi får se hur det går. Jag hoppas de demokratiska principerna vinner, säger Torsten Larsson.