Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisen i Mora IK – "Vi måste kunna betala skatter och spelarlöner"

Mora IK visar superform på isen efter två skalper mot toppduon AIK och Tingsryd.
Men vid sidan av isen är det tufft ekonomiskt.
Sporten kan berätta att sponsorer klev in och stöttade med likvida medel för februari – men klubben behöver ännu mer för att klara mars-april.
– Vi måste kunna betala skatter och spelarlöner, säger Peter Hermodsson, klubbdirektör.

■■ Håll koll på den lokala sporten – få pushnotiser om Leksands IF, Mora IK och allt annat stort som händer. Ladda ner DT:s nya app till Iphone eller Android. Följ dessa länkar för DD:s app, Iphone eller Android.

I fredags berättade Sporten att Mora IK behöver ett akut tillskott av likvida medel under mars för att klara ekonomi och elitlicens för spel i Hockeyallsvenskan nästa säsong.

Klubbens ordförande Arne Grahn berättade att det handlar om ett miljonbelopp.

LÄS MER: Ekonomisk kris i Mora IK – "Det handlar om miljonbelopp"

Nu kan Sporten berätta att sponsorer gick in och stöttade med likvida medel för att klara februari månad.

– Vi har fått hjälp av företag för februari. Men det är fortfarande skarpt läge. Vi måste få in pengar, så är det.

– Vi hade kunnat skriva nya avtal inför nästa säsong, fått likvida medel och använt pengarna nu. Men det som händer då är att vi bara skjuter på problemet ett år – och det fungerar inte, säger Peter Hermodsson, klubbdirektör.

TV - SIMM: Mycket allvarligt läge – det sportsliga avgör framtiden

Mora IK har 3,2 miljoner kronor i eget kapital. För att klara elitlicensen i SHL krävs fyra miljoner kronor i eget kapital och för att klara den i Hockeyallsvenskan är kravet en miljon kronor.

– Vi måste hamna så att vi klarar en miljon kronor i eget kapital efter resultatet den här säsongen för att spela kvar i Hockeyallsvenskan.

Klubbdirektören är positiv om sponsorstöd.

– Jag är väldigt positiv. Nästa steg är att gå ut till privatpersoner, för om inte företag hjälper oss är läget allvarligt.

Hur ligger ni till i budgeten?

– Vi ligger bättre till kostnadsmässigt men det är intäkterna som har minskat. Vi har tappat lokala sponsorer, centrala pengar och sedan är det minskade publikintäkter, säger Hermodsson.

Hur menar du då, för publiksnittet skiljer sig inte mycket från ifjol?

– Nej, men vi har haft mycket gratispublik. Som exempel har vi bjudit in nyanlända och skolelever för att få in folk i arenan. De klickas som åskådare men pengarna finns inte där

En eventuell arenasponsor räknades inte med i budgeten, varken som möjlig intäkt eller förlust, då man ansåg det vara för riskabelt.

LÄS MER: MIK i samtal med två aktörer om arenanamnet

– Det hade varit grädde på moset, men det är inte med i vår budget. Det spelar ingen roll om någon av våra gamla spelare skulle skriva ett NHL-avtal. Resultatet blir bra men vi skulle fortfarande ha problem. Vi ska också kunna betala skatter, spelarlöner och fakturor.

Är det någon akut kris just nu?

– Nej, just nu har vi så vi klarar februari.

Hur viktigt är det att går bra för klubben sportsligt?

– Det kan påverka enormt. Skulle vi gå till ett lyckat playoff och eventuellt få Leksand hemma så är det en uppsida vi inte har räknat med. Men vi kan inte heller sitta och vänta på att det kan bli så, då är vi illa ute. Vi måste agera nu, säger Peter Hermodsson.

Den kortsiktiga lösningen är att fråga sponsorer om likvida medel.

– Men så fort vi löst mars och april så har vi en långsiktig lösning där vi ska se över hela vår verksamhet, säger Hermodsson.

Hur då?

– Det kan jag inte säga nu. Vi ska sätta oss ner och diskutera det först.

Från kommunens håll är det tyst.

Varken kommunalråd eller kommunchef har några kommentarer till nuvarande läge inom Mora IK.

LÄS MER: Utan LIF hade Mora inte haft råd med toppspelarna