Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kriminalitet på schemat för SPF Tuna-Säter

SPF Tuna-Säter träffades i Strandbro bygdegård för sista månadsmötet inför sommaruppehållet.

Polisman Erik Gatu var en av dagens huvudgäster och han berättade om sitt yrke som kommunpolis i Borlänge, Gagnef och Säter. År 2000 toppade Borlänge landets statistik över begångna brott i landet per 1000 invånare. Glädjande nog, men dock inte tillfredställande, har Borlänge nu dalat ner till 15–17 plats i landet. De flesta brott som idag begås i kommunen är hälften av dem stölder och skadegörelse.

De brott som dock ökar mest i vår kommun är narkotikabrotten där det 2017 anmäldes 530 fall som brukare, innehav eller överlåtelse. Det cirkulerar narkotika öppet i Borlänge och polisen kämpar mot brottsligheten. Polisen i samarbete med andra ”blåljus” har startat projektet MBU, Människan bakom uniformen.

MBU har startat, och pågår, nu även i Borlänge med positivt resultat. Erik Gatu talade vidare av vikten om grannsamverkan och hur den startade i USA i början av 1970-talet. Genom grannsamverkan har man dialog med sin granne och meddelar när man är bortrest.

Erik Gatu fortsatte med att tala om bedrägerier och att man ser upp vid hantering av sitt kontokort såväl vid bankomat som i affären, på parkeringsplatsen eller vid andra turistfällor. Att man inte går i fällan över bluffakturor eller begäran om uppgifter från banken eller andra kontakter man har där ekonomiska uppgifter ska lämnas.

Dagens trubadur var Robban, alias Robert Solvefjord, som tillsammans med sin gitarr sjöng han visor av Johnny Cash, Cornelis Vreeswijk, Lars Berghagen, Astrid Lindgren och många fler.