Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativa uppfinnare i Malung

/
  • Ger bra betyg. Innovationsrådgivare Ulf Wahlberg t v och Svante Ädling vid kommunens näringslivskontor ger högt betyg åt Malungs innovatörer.

Annons

- Malung är en intressant kommun med många kreativa människor. Näringslivet har en bred bas och det finns ett stort kunnande i företagen. Det finns också många privatpersoner som går och grunnar på olika idéer, säger Ulf Wahlberg.

Sedan ett par år tillbaka har han förlagt en av sina arbetsdagar varannan vecka till Malung. Där samarbetar han med kommunens näringslivskontor i Resurscenter.

Wahlberg kan visa svart på vitt att samarbetet med Malungs innovatörer varit framgångsrikt:

Innovationsprojekt i Malung har under förra året fått 105 000 kronor i projektstöd av totalt 1,2 miljoner kronor som fördelats över Dalarnas kommuner.

De pengar som satsats på idéer i Malung har lett till produktion för över 15 miljoner kronor, av de totalt 22 miljoner kronor som alla projekt i Dalarna sammanlagt resulterat i.

Ulf Wahlberg har som sin huvuduppgift att hjälpa uppfinnarna och försöka utröna vilka förutsättningar det finns för att sjösätta de idéer som presenteras.

- Vi kan hjälpa till att få igång projekt som bedöms var intressanta. Vi kan göra marknadsanalyser, ta fram prototyper, provserier och att starta produktion, berättar Wahlberg.

Under sina två år i Malung har han mött cirka 100 uppfinnare/idémakare. De presenterade idéerna har resulterat i 55 projekt som granskats närmare. Därav har 20 numera sållats bort för att de bedömts omöjliga eller att produkten redan finns. Men 35 av projekten lever ännu.

- Flera av dem har också kommit i produktion i samarbete med företaget VMI. Bland de mest intressanta produkterna som kommit fram är en världsunik mikrofon, en lika unik maskin för att spräcka stora stenblock utan kraftiga dynamitladdningar samt ett transporthjul för skogsmaskiner som ger bättre hushållning med skogsråvaran, säger Wahlberg.

Flera siffror som visar på att Almis innovationsverksamhet i Malung gått riktigt bra:

Under förra året hjälpte Almi till att starta 13 nya företag i Dalarna till en följd av lyckade innovationer, 6 av dessa finns i Malung. Det blev 30 nya jobb av i de här dalaföretagen, 18 av dem i Malungs kommun.

Mer läsning

Annons