Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativa skolelever bakom grafikutställning i Meken

En del är riktigt unga, andra ganska mycket äldre. Det gemensamma är att de i samtliga fall är skolelever och att de fått chansen att släppa loss sina kreativa förmågor.
Som en del i Ahlbäcksdagarna visas en utställning i Meken med grafiska bilder, framställda av barn och ungdomar.

Markku Miettinen, tillförordnad verksamhetschef på Meken, berättar att utställningen är resultatet av en inbjudan till skolorna i Smedjebacken och gymnasiet.

– Det var 150 elever som ville vara med och prova på grafik och vi har ställt upp med material och en grafisk press.

I träskivor, plåt och plast har de unga konstnärerna ristat in sina motiv.

– Jag tycker resultatet är fantastiskt bra, säger kulturchefen Anna Falkengren om de 100-talet bilderna.

Allmänheten får ge sig till tåls till lördag, då utställningen premiärvisas. Då blir det också möjlighet för de som känner sig sugna på att testa olika tekniker som akvarell, akryl, grafik och smide under ledning av verksamma konstnärer.

Markku Miettinen passar också på att berätta om en kommande aktivitet, riktad mot skolorna. Den sker på höstlovet och då handlar det om keramik.

– Vi har en vedeldad raku-ugn här på gården som kommer att användas och vi får hjälp av erfarne keramikern Lars-Åke Lindstedt.

För de ansvariga på Meken är barn och ungdomar viktiga och här vill man ge de unga möjlighet att inspireras och skapa i en annorlunda miljö.

Fotnot: Ahlbäcksdagarna, nu på fredag och lördag, genomförs varje år till minne av Smedjebackens berömde arbetarkonstnär, Johan Ahlbäck. Årets tema heter Det löpande bandet.