Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativa elever på Öppet Hus

St Mikaelgymnasiet var inte bara öppet i lördags. Det var ett sällan skådat tryck med folk som vällde in i lokalerna för att del gymnasiets utbud för en dag. Tidningen valde att söka upp teknikprogrammet där elever byggde solcellsbilar och försökte designa spetskvalitet på detaljer kring Vasaloppet.

Inför öppet-dagen hade Mats Rylander från Vasaloppet besökt eleverna i årskurs tre på teknikprogrammet.

Mats Rylander hade informerat om Vasaloppets miljö kring upploppsrakan i Mora och uppgiften till eleverna var att hitta någon detalj de ville designa om och förbättra.

Nelly Stenis och Alice Axelsson från teknikprogrammets designinriktning valde att greppa tag om övergångarna till skidspåret, som skär igenom Mora centrum framför Mora kyrka under den dryga Vasaloppsveckan.

– Vi tycker att den lösning Vasaloppsarrangörerna tog fram vid senaste Vasaloppet, en tunnel under spåret, förstörde mycket klassiska inramningen kring den sista slingan till målportalen, säger Nelly Stenis.

Hon och Alice Axelsson försökte att hitta en annan lösning. De sökte sig först till två detaljer kring Vasaloppet, kransen och korset. Utifrån de båda symbolerna utformade de en bro med fyra ben med två broar som korsar varandra.

– Den skulle vi vilja placera fyrgångskorsningen permanent över rondellen vid klockstapeln året om.

Med sina gångbroar har den en mycket stor betydelse för att lätt få fotgängare över skidspåren under vasaloppsveckan och resten av året blir det ytterligare en attraktion i centrala Mora. Gångbroarna får genomskinnliga räcken med en rad andra detaljer. De ideér som Nelly och Alice samt övriga elever skapat ska redovisas för Vasaloppet.