Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativ, driftig och tongivande i sin bransch – minnesord över Bengt Holmquist

Har nyligen mötts av det tråkiga beskedet att Bengt Holmquist, Stockholm, är död. Bengt hade varit chef för sjukhusbiblioteket i Falun i 40 år, när han gick i pension årsskiftet 2005/2006.

Bengt var enastående kreativ och driftig. Idén om det kombinerade sjukhusbiblioteket med både en allmän (folkbibliotek) och medicinsk sida övertog han visserligen från sin företrädare Ulla Kjellström, men han utvecklade idén på flera sätt, inte minst inom patientinformationens område.

Bengt var tongivande inom sjukhusbiblioteksbranschen, både nationellt och internationellt. Det tillhör hans storhet att han skapade en mycket god kontakt med sin chefskollega på Mayoklinikens bibliotek i USA. Mayokliniken (The Mayo Clinics) tillhör en av toppsjukhusen i USA och därmed i världen. Att dåvarande landstingsledningen besökte Mayokliniken och att bibliotekschefen Michael Homan besökte Landstinget Dalarna tillhörde en av de mer osannolika resultaten av Bengts driftighet och kompetens.

Bengt förstod tidigt IT:s möjligheter för biblioteken i allmänhet och för sjukhusbiblioteken i synnerhet. Falu lasarettsbibliotek kom att stå fader för flera IT-program som haft spridning och betydelse för biblioteksverksamheten nationellt. Bengt var en av initiativtagarna till Eira, som än idag ger hälso- och sjukvårdspersonalen tillgång till relevant och efterfrågat innehåll i form av elektroniska tidskrifter, böcker och databaser.

Bengt och jag var arbetskamrater på Falu lasarettsbibliotek i åtminstone 35 år tills jag blev hans efterträdare 2006. Vid sidan av den verksamhetsmässiga utvecklingen var vi båda engagerade i bibliotekspolitiken. Det måste ses som i huvudsak Bengts förtjänst att inte Borlänge bibliotek privatiserades under dåvarande kommunalrådet Peter Hultqvist.

Bengt var socialdemokrat och aktiv i lasarettets s-förening. Han tillhör en av de alltför få som med stort civilkurage slogs mot vad han uppfattade som orättvisor och korruption i samhället.

Som nära arbetskamrat och vän till Bengt har jag honom mycket att tacka. Han har verkligen trott på mig både i det professionella och i det privata. Lite fick jag chansen att ge något tillbaka när jag introducerade honom i släktforskningen, en hobby som han sedan odlade och arbetade med tills sjukdomen gjorde det omöjligt. Bengt var bördig från Loshults socken i norra Skåne och trogen den skånska dialekten hela livet.

Det var från dessa snapphanetrakter han hämtade inspiration och han brukade ibland på skämt säga att han härstammande från en korsning mellan en räv och en smålänning. Han hann fylla 80 år och efterlämnar barn och barnbarn.

P-O Tellander