Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver skadestånd för porrsurfande

Breven innehåller krav på skadestånd med hänvisning till att mottagaren porrsurfat i sin mobil utan att följa reglerna och därmed brutit mot avtalslagen.
– Allt är en bluff, gå omedelbart till polisen och anmäl, råder Christina Bröms, konsumentvägledare i Mora kommun.

Annons

Hon berättar att ett tiotal personer har hört av sig till henne sedan de fått skadeståndskravet. En av dem har fått "påminnelse" med hot om kronofogden och inkasso.

– Många mår väldigt dåligt av det här, säger Christina Bröms.

Kravbreven kommer från en adress i Ronneby. Polisen i sydöstra Blekinge är väl bekant med bluffmetoden.

– Det är en omfattande historia. Vi har 1 000 anmälningar här i Karlskrona. I Malmö har man tre gånger så många. Anledningen är att blufföretag har sitt säte på de platserna, berättar polisman Billy Ingmarsson.

– Vi uppmanar dem som vet att de inte har varit inne på porrsidorna att inte betala, utan polisanmäla. Betalar man inte får man besked om att man får sitt namn publicerat på en hemsida med porrsurfare som inte betalat, säger Billy Ingmarsson.

Flera av dem som kontaktat Christina Bröms har uttryckt oro för vad som händer om de inte betalar.

– En tjej som anmält företaget hade fått sitt namn och bild publicerat på en websida. Metoderna är väldigt smutsiga och avsedda att skrämma.

Företaget bakom "skadeståndskravet" byter namn regelbundet, "Junior D Fin. Inc. är ett namn "LDB Finans AB" ett annat.

En av dem som vänt sig till Christina Bröms fick ett krav på 3 800 kronor.

– Flera betalar bara för att bli av med kravet. Det ska man inte göra. Bestrid kravet skriftligen, även påminnelser, ta kopia på brev eller mejl och spara, och polisanmäl, säger Christina Bröms.

På Svensk Handel varnar man för blufföretagen, som finns uppförda på den så kallade varningslistan.

– För att lugna sig kan man gå in på google och leta och se vad det handlar om, säger Christina Bröms.