Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver rustat lasarett

Moderaterna Håkan Berggren, Snöån, och Håkan Frank, Ludvika, utlovar en rejäl debatt i landstingsfullmäktige på måndag.
Återinför medicinjouren på Ludvika lasarett, är deras krav.

– Det har vi föreslagit i en motion, men majoriteten i landstinget vill att motionen avslås. De vill inte förbättra läget i Ludvika, säger Håkan Frank.

Majoriteten anser att de "strukturförändringar" som skedde i Ludvika för drygt ett år sedan ska ligga fast. Märkligt, tycker de båda Moderaterna, som menar att man bör se mer till patienternas väl och ve.

– Vi vet att många patienter får åka till Falun i onödan. Patienter, bland annat multisjuka äldre, som skulle kunna tas om hand i Ludvika om medicinjouren fanns kvar här.

Håkan Frank gissar att årskostnaden för att återinföra medicinjouren inklusive ordentlig labb- och röntgenverksamhet skulle hamna på sex - sju miljoner kronor.

– Samtidigt skulle kostnaderna för alla ambulanstransporter till Falun minska och så skulle det bli en avsevärd förbättring för patienterna.

Duon framför också att det går att spara bort vissa politikerinrättningar.

– I var och en av landstingets fem valkretsar finns det en områdesstyrelse. Det enda beslutet de tar i dessa styrelser är vilka som ska skriva på protokollet. Områdesstyrelserna gör ingen nytta alls men kostar skattebetalarna säkert över 2,5 miljoner per år, hävdar Håkan Berggren.

Det är två år till nästa val men Berggren och Frank tror att väljarna inte kommer att glömma vilka partier som svek Ludvika och vilka som ställde upp för lasarettet och den lokala vården.

– Är man ute i Ludvika och Smedjebacken så hör man att det bland befolkningen finns en stor oro och missnöje över avlövningen av lasarettet, säger Berggren.

Räknar ni med röstframgångar i nästa val?

– Ja, tyvärr kan man väl säga på sätt och vis. Det är sorgligt att man i vissa partier inte ser mer till befolkningens bästa, svarar Håkan Frank.