Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver mer pengar till järnvägar

Trots regeringens försäkringar om motsatsen tror riksdagsledamoten Carin Runeson (S) att mer pengar måste till för järnvägssatsningarna i Bergslagen.

– Det mesta av pengarna går till Norrland, vi är rädda för att järnvägspengarna inte räcker till när det väl kommer till Västerbergslagen och Ludvika, säger hon.

I en riksdagsmotion kräver hon och riksdagskollegan Kurt Kvarnström (S) att regeringen satsar mer än aviserade 3,5 miljarder kronor på gruvinfrastruktur de närmaste åren.

– Det är bråttom. Järnvägen måste finnas och fungera från 2015, då gruvsatsningarna i Ludvika planeras dra igång. Det handlar också om ABB:s och andra storföretags framtid, säger hon.

Under torsdagen besökte Runeson och Kvarnström ABB i Ludvika.

– Dalarna och Västerbergslagen har ett guldläge. Det handlar om stora värden och många förväntade gruvjobb. Men då måste järnvägarna verkligen bli så bra att de fungerar. Det handlar för Bergslagsbanan del om att bygga mötesplatser, förlänga perronger och förstärka bärkraften till Norrköping och Oxelösund och vidare mot Västkusten, säger Carin Runeson.