Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krävde vattenburen busstrafik på Runn - fick flotte på Faluån

Kollektivtrafik på Runn, kan det vara något - ja, i allafall om man får tro Kristdemokraternas Katarina Gustafsson.
- Vi är så inskränkta,men tanken kräver sin tid, kommenterade Gustafsson från talarstolen i kommunfullmäktige.

Annons

Under torsdagens kommunfullmäktige behandlades motionen, ställd av Kristdemokraternas Katarina Gustafsson, om vattenburen busstrafik på företrädesvis Runn.

- Vattenburen trafik är en helt ny tanke. I Falun ser vi inte vattnet som en resurs . Vi är så inskränkta, men tanken kräver sin tid, menade Gustafsson.

Joakim Storck (C) kommunalråd, var dock inte lika övertygad om förslagets förträfflighet.

- Det skulle innebära höga kostnader när vi i sådant fall skulle kunna lägga dessa på andra typer av kollektivtrafik, ansåg han och drog en jämförelse med Stockholms skärgård.

- Egentligen är det inget fel på vattenburen kollektivtrafik. För Stockholms skärgård är det en överlevnadsfråga för landsbygden, men vi i Falun har ingen stor befolkning på öarna i Runn som är betjänta av kollektivtrafik. Klart att det är trevligt med båttrafik, men då som ett pittoreskt inslag i semestertid.

- Jag kommer inte överge den här tanken utan kämpa för frågan, kontrade Katarina Gustafsson.

I slutet av debatten fick hon dock oväntat stöd när kultur- och fritidsnämndens ordförande, Jonas Lennerthson (S) tog talarstolen i besittning.

Han berättade att det redan finns långt gångna planer i samma färdriktning som det Katarina Gustafsson efterlyste - dock i betydligt mindre omfattning.

- Vi har fått en propå från Tiskens vänförening om turisttrafik med en flotte där tanken är att den ska gå från Slussen och vidare över Tisken in längs med Faluån och upp mot Kopparhatten.

Redan den gångna sommaren var projektet tänkt att sjösättas, men blev inte av.

Nu är målsättningen att flotten ska tas i bruk till sommaren 2017 och där Falu kommuns åttagande skulle bestå av att tillhandahålla med några sommarjobbande ungdomar.

Ett besked som gladde Katarina Gustafsson.

- Det är bra och behöver inte vara så stort till att börja med.

Däremot röstades hennes motion ned av kommunfullmäktige.

LÄS MER: Fullmäktige röstade ja till detaljplanen - Coop-etablering nära

Annons