Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på mer pengar till skolan

/

Annons

Och en av anledningarna till att de båda oppositionspolitikerna nu framför det här kravet är att man är missnöjda över att inte kommunens ledning snabbehandlat en motion som lämnades för några veckor sedan och där bland annat Ola Olin och förra kommunalrådet Kurt Podgorski menade att de extra pengar man kommer att få i en utdelning från Malungs Elverk på 2,5 miljoner kronor skulle ögonmärkas just för att hjälpa skolförvaltningen i den svåra ekonomiska situation man hamnat då det gäller ekonomin.

- Vi menade i motionen att den här extrautdelningen som vi i kommunen inte hade räknat med skulle kunna finansiera en del problem som finns inom skolförvaltningen men enligt uttalanden från Malungs kommunalråd Tom Martinson verkar vår begäran få "kalla handen" och motionen har inte ens tagits upp i kommunstyrelsen säger oppositionspolitikern och vice ordföranden i Barm- och utbildningsnämnden Ola Olin.

Motiv och argument finns dokumenterade i motionen men också i den ekonomiska redogörelse som lämnats från skolkansliet till ekonomiavdelningen och kommunstyrelsen.

Där redovisas bland annat de besparingar som gjorts inför budgeten och de ytterligare besparingar som sedan arbetats fram under innevarande år på cirka en miljon kronor.

- Men läget har sedan ytterligare förvärrats då det saknas pengar inför hösten för att klara behoven av personliga assistenter för flera elever och i pengar handlar det om cirka en miljon och det är insatser som är riktade till dem som mest är i behov av stöd och som måste ha stöd säger Ola Olin.

- Och vår bedömning är att Barn- och Utbildningsnämnden måste gå in med en begäran om ett extra anslag och vi anser också att Barn- och Utbildningsnämnden har skyldighet att agera i den här frågan säger Ola Olin och Bengt Nilsson.

Om nu Barn- och utbildningsnämnden tar upp den här frågan kan det bli mycket intressant hur den borgerliga majoriteten i Barn- och Utbildningsnämnden med Ann-Louise Eklund (msp) kommer att agera. Pengarna behövs inom skolförvaltningen men törs man ställa sig bakom detta krav från oppositionen och därmed vålla en spricka i den borgerliga samverkanalliansen. Det bör i alla fall bli en fråga som borde ge en debatt hur man skall bidraga till att förbättra den svåra ekonomiska situation som skolförvaltningen hamnat.

Mer läsning

Annons