Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krav på bättre säkerhet vid Slotts lax

I december 2007 kom drygt 230 ton regnbåge ut från fiskodlingen sedan drivande is tryckt ihop tre odlingskassar, en av dem blev rejält skadad. För många sportfiskare var det mumma att det gick att fånga stora fina regnbågar i Siljan. De här rymlingarna lockade hit massor med fiskare och det var väl till glädje för en del men Ulf Pierrou tror att det kraftigt utökade fisket drabbat Siljansöringen.

- En del fiskare ser kanske inte skillnad på öring och regnbåge. Det finns tecken som tyder på att mycket öring fångats i sommar, säger Pierrrou och förklarar att det verkar vara färre öringar nu som går upp till avelsfisket i Säs.

Under hösten har magra regnbågar fångats vilket tyder på att de inte lärt sig fånga mat själva. De kommer att svälta ihjäl. Men det finns också regnbågar som är feta och fina och de har uppenbarligen lärt sig hur de ska överleva.

Under hösten har nya rymlingar kommit ut från fiskodlingen. Ulf Pierrou har varit i kontakt med Slotts lax men han har ännu inte fått reda på hur mycket fisk det är som kommit ut och heller inte vad det beror på.

- Det är irriterande nog att det skett.

Nu har Pierrou skrivit till Slotts lax med krav på att företaget ska höja säkerheten med fullgod kontroll och uppsyn över verksamheten.

Redan då tillståndet för fiskodlingen diskuterades uppmärksammades Slotts lax på att drivisen skulle kunna ställa till problem.

- De svarade att de kunde hantera problemet, säger Pierrou.

Slotts lax kunde uppenbarligen inte hantera problemet men det finns tekniska lösningar som gör att det går att komma undan drivisen.

- Om odlingskassarna täcks med ett nättak och förses med en luftbehållare kan de sänkas ner under vattenytan och undgå isen.

Ulf Pierrou överlåter dock åt Slotts lax att lösa det tekniska problemet med ökad säkerhet men han vill ha ett svar senast den 28 november och åtgärderna ska vara genomförda innan det blir is på Siljan.