Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kranvatten är kommunism

Den fria företagsamheten är under ständig press i Sverige. Ett exempel, som byråkraterna på Konkurrensverket knappast gjort något åt, är fenomenet kranvatten. För många företag som säljer flaskvatten är det direkt förödande att det hemma hos folk finns vatten i kranar, nästan gratis. Det är inte småpotatis utan handlar om miljarder kronor som undanhålls aktieägarna. Dessutom är det moraliskt tveksamt med en sådan osund konkurrens i ett marknadsekonomiskt samhälle. Jag skulle vilja kalla kranvattnet direkt kommunistiskt, helt enligt den farliga marxistiska principen åt var och en efter behov.

Men problemet finns inte bara där. Tusentals skattefinansierade lekparker slår hårt mot företag som bygger egna lekland och det är ett under att bokbranschen fortfarande håller under trycket från de planekonomiska biblioteken.

Vad är nästa steg? Fri entré på muséer så att medborgare får ta del av kulturarvet gratis? Slopade avgifter på kollektivtrafiken så att alla får åka med? Allas rätt till bostad?

Det börjar bli dags att välja: antingen ett hemskt allt-åt-allasamhälle eller ett samhälle där de demokratiska principerna om privata vinster går först. Om vi väljer det senare så vore det hyckleri att inte dra åt vattenkranarna för gott.

Oroad liberal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare