Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krånglande bommar stoppade trafiken på E16 och E45

Det går inte längre några tåg genom Malung, men likafullt var bommarna i centrala Malung nere i närmare två timmar på söndagseftermiddagen.
Det fick räddningstjänsten att rycka ut och dirigera runt trafiken då bommissödet samtidigt stängde två Europavägar.

– När jag noterade att bommarna var nere ringde jag SOS, som kopplade mig vidare till trafikverket. Men beskedet var att det skulle dröja två timmar innan någon en reparatör skulle hinna fram och åtgärda felet, berättar räddningsledare Per Hampus.

Någon polispatrull fanns inte på plats i området, så två brandmän fick lösa problemet och dirigera trafiken via mindre vägar.

– I det läget gällde det bara att försöka lösa det hela på ett så smidigt sätt som möjligt. Det är ju viktigt att folk kan komma fram, säger Hampus.

– Egentligen är det otroligt att det här ska kunna ske när det inte går några tåg här längre. Det bästa vore väl om bommarna plomberades och skulle de behöva användas så får man hantera det problemet den gången, menar Per Hampus.

Det var strax före klockan ett som bommarna gick ner och inte förrän klockan tjugo minuter i tre kunde de fällas upp och trafiken rulla normalt.

– Tänk om det här hade inträffat under en stugbytarhelg, då hade det blivit stora problem. Samtidigt så är det ju en Europaväg med mycket trafik att ta hänsyn till, säger Per Hampus.

Sedan några dagar är det dessutom två europavägar i en, där trafiken nu stoppades av ett okänt tekniskt fel på järnvägsbommarna på en järnvägssträcka utan tåg.