Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medaljregn direkt över Dalarna i SM-veckan – tacka tyngdlyftarna för det

Dalfolket är ett starkt släkte. Det visade sig direkt när årets SM-vecka inleddes på måndagen, då Dalarna började samla medaljer direkt – samtliga i tyngdlyftning.

Annons

Den klaraste guldmedaljen på herrsidan togs dock en lyftare som Dalarna inte längre kan tillgodoräkna sig, i alla fall inte i den officiella medaljstatistiken. Långshyttans kraftpaket Eddie Berglund tävlar ju för Fyshuset i Gävle. Berglund, som i fjol vann SM i 62 kg, hade nu flyttat upp en viktklass men var aldrig hotad i sin nya viktklass, 69 kg.

23-åringen, som vann JVM-guld i styrkelyft i Kanada i juni, visade att han är bra på att lyfta tunga vikter på alla möjliga sätt. Han gick in i tävlingen när alla andra redan hade lyft färdigt i ryck, klarade 107 kg i första försöket och stannade till slut på 113 kg, 13 mer än tvåan Linus Hagström från Örebro.

Eddie Berglund under SM-veckan i fjol. Foto: Arkiv

I stöt klarade Berglund 134 kg och totalt hamnade han på 247 kg, vilket var 22 kg mer än silvermedaljören Hagström.

Med Berglund i en tyngre viktklass, öppnade det upp sig i 62 kg. Då passade en annan dalalyftare på att kliva fram. Mora AK:s Jonathan Persson var bäst både i ryck och stöt och vann till slut på totalt 207 kg (90+117), 16 kg före tvåan Jesse Shi, Sundbyberg.

I den lättaste herrklassen, 56 kg, tog Perssons klubbkamrat från Mora AK, Thanyapong Pruekwatcharakun, hem silvermedaljen.

Det blev även en dalamedalj på damsidan, där Falu AK:s Ghelu Borell knep bronset i 58 kg-klassen på totalt 159 kg, i en tät strid om medaljerna. Borell hade ett kilo upp till silvret och två tillgodo på fyran. Däremot var det långt upp till suveräna guldtjejen Angelica Roos, Mosseberg, som lyfte 194 kg totalt, ett resultat som hade ställt henne på silverplats i herrarnas 62 kg-klass.

Dalarnas tyngdlyftare har ytterligare några medaljchanser i veckan, främst genom Falu AK som framförallt imponerar med sin bredd, inte minst på damsidan där klubben har inte mindre än åtta lyftare med i startlistorna under SM-veckan.

Mer läsning

Annons