Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftiga hyreshöjningar chockar studenter

Det jäser bland studenterna i Borlänge som hyr lägenhet av Tunabyggen AB.
Anledningen är beskedet om kraftiga hyreshöjningar som de fick i brev i måndags.
I dag betalar studenterna hyra för bara tio månader. Från och med 1 januari 2013 måste de betala för årets samtliga månader.

En ny modell för hyressättning där man gör tillägg eller avdrag, bland annat utifrån lägenheternas standard, innebär dessutom ytterligare hyreshöjningar för en del av studenterna

– Det är upprorsstämning, alla är jätteförbannade. Tunabyggen har inte förbättrat standarden på hur många år som helst och nu ökar de våra kostnader kraftigt, med omkring 27 procent. Det är orimligt, säger klubbmästare Björn Olsson, Borlänge, i Dalarnas studentkår.

Han är också kritisk till att höjningen kommer mer eller mindre utan förvarning.

– Tunabyggen sätter studenterna i en situation som är rätt så sjuk, där de tvingas att försöka hitta andra boenden. Det kommer att bli ett helt fång av nya kollektiv, säger han.

Björn Olsson är orolig för att många studenter som inte har räknat med höjningen får svårt att klara sin ekonomi.

– Nu får vi betala 31 500 kronor på ett år. Med ökningen och 12 månaders hyra så blir det 43 420 kronor. Tolv månaders hyra kommer att sätta en väldig press på studenterna, som redan är hårt pressade, säger han och fortsätter:

– Jag har bott i studentlägenheter i Borlänge i fyra år och varje år har hyran ökat, men boendestandarden har inte förändrats. Det är fortfarande en kokvrå utan fläkt, samma gamla ugn stor som en mikrovågsugn och samma gamla gula tapeter.

Björn Olsson bor själv i en av studentlägenheterna, alla är möblerade, på Mångatan i Jakobsgårdarna. Han betalar 3 150 kronor i månaden för 20 kvadratmeter och från och med 1 januari 3 260 kronor per månad.

– Vi har ett gemensamt kök och självklart har alla en liten kokvrå i lägenheten. Men det är ganska så oattraktiva lägenheter och man kan få en större och bättre lägenhet för samma pengar, säger han.

Han tycker ändå att han har haft tur som lyckats få en ny säng.

– Ja, det är många som har generationssängar som går i arv år efter år. Sämst standard är det på Locus på Tjärna ängar. Där betalar de för gym, bastu och gemensamma utrymmen, men inget har fungerat särskilt bra på tre år, säger han.

Alexander Engl från Italien har bott på Locus i cirka två år Och han är chockad över de nya hyreskraven.

– Det är helt taget ur luften. Det är för att Tunabyggen har monopol som de tror de kan göra så här, trots att så mycket här är i dåligt skick. Vi känner oss inte trygga på Locus och att på det höja hyran så här är katastrof för oss. Det här kommer vi aldrig att acceptera, säger han.