Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig brand på ABB

En storbrand rasar på ABB:s område i Ludvika. Farlig rök spreds, men vid 17.20-tiden kom meddelandet om att faran var över.
– Högst preliminärt har jag fått veta att det inte är några personskador men det är omfattande skador materiellt, säger ABB:s platschef i Ludvika, Carl-Johan Linér.

Annons

Tidningen träffar honom vid 16-tiden då han på plats inspekterar branden i högeffektlaboratoriet vid Hällarna.

Enligt uppgift har det läckt ut olja i samband med ett prov i den stora laboratorielokalen och oljan har sedan börjat brinna.

Larmet om branden kom vid 15.30-tiden och vid 16-tiden spärrades området av för trafik.

De många nyfikna som hade samlats, inte minst ABB:are som fått lämna sina arbetsplatser, uppmanas nu av poliser att avlägsna sig från platsen.

Allmänheten varnades via VMA - Viktigt meddelande till allmänheten – och uppmanades att hålla sig inomhus på grund av den giftiga röken. Vid 17.20-tiden kom dock signalen om att faran var över och det är åter okej att visats utomhus-

Riksväg 50 stängdes av i båda riktningarna, men kunde öppnas för trafiken igen vid 17-tiden.

Carl-Johan Linér konstaterar där han står och ser röken välla ur högeffektlaboratoriet att branden kommer att få stor effekt på ABB:s produktion.

– Det är klart att det här kommer att leda till stora kostnader samt driftavbrott i produktionen. Men vi har fler möjligheter att göra prover än i högeffektlaboratoriet.

Han vet ännu inte vilken typ av prov som gjordes då något gick snett.

Branden är så pass kraftig att det bedöms finnas risk för att taket kan rasa in.

ABB skulle under eftermiddagen/kvällen sammankalla en krisgrupp för att diskutera det inträffade och utreda hur man går vidare.