Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig bantning av polisens verksamhet i Borlänge

Alla länsenheter samlas i Falun dit även passhantering och Barnahus flyttas.
Kvar i Borlänge blir ett mindre poliskontor med 20-talet befattningar. Gagnef och Säter kan få mobila poliskontor.
Det föreslår den grupp som tittat på polisens framtida verksamhet i Borlänge.
– Det kommer att bli starka reaktioner i Borlänge, tror Ola Brossberg (S).

I januari påbörjades projektet nytt polishus i Falun 2015. Konsekvenserna för Borlänges del börjar nu klarna. Om ett nytt polishus byggs i Falun centraliseras en stor del av verksamheten dit.

Kvar i Borlänge blir ett mindre kontor med 20-talet befattningar.

Den lokal- och verksamhetsgrupp som arbetat med det framtida poliskontoret i Borlänge har nu kommit fram till vad som behövs för att Borlänge ska ha en väl fungerande polisiär verksamhet. I gruppen ingår representanter för olika delar av den polisiära verksamheten och även fackliga ombud.

Gruppen har kommit fram till vilken bemanning som behövs och vilka lokaler som krävs. De föreslår att såväl Barnahus som passhantering flyttas till Falun. Verksamheter som Borlänge krävt ska vara kvar. Utryckningsverksamheten ska också utgå från Falun. Alla länsenheter och kriminalunderrättelsetjänsten samlas i Falun.

Enligt förslaget är en ungdomsgrupp stationerad i Borlänge bestående av elva tjänster. Vidare föreslås en utredningsgrupp med fem tjänster, som i huvudsak utreder så kallade mängdbrott. Ett stationsbefäl jobbar dagtid.

Personer som grips, eller omhändertas, under icke kontorstid kommer enligt förslaget att transporteras till Faun. Dock diskuteras nu, enligt uppgift, en alternativ lösning i denna del.

Lokaliseringen av ett poliskontor i Borlänge ska enligt gruppen vara central, och det ses som en fördel om det går att dra nytta av samverkan med annan myndighet eller verksamhet. Bland de alternativ som nämns finns de lokaler som Swedbank tidigare använde på Stationsgatan. Även fordonsparken har gåtts igenom. Borlänge behöver enligt gruppen fyra bilar. Två målade, två civila.

När det gäller Säter och Gagnef har båda kommunerna varit angelägna om att behålla sina kontor. Här talas nu i stället om mobila poliskontor, som ska bidra till ökad synlighet och flexibilitet.

Ola Brossberg är socialdemokratisk politiker i Borlänge. Han är även fackligt anställd av Seko. I egenskap av facklig ombudsman har han ingått i arbetsgruppen som lagt förslagen.

– Jag har tittat på det här ur ett fackligt perspektiv där det är viktigt med rätt bemanning. Sedan har vi ett kommunalt perspektiv där det blir ett annat tänk, säger Ola Brossberg och medger att det inte alltid är lätt att hålla isär dessa roller.

Brossberg förväntar sig kraftiga reaktioner i Borlänge mot de förslag som nu ligger.