Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraften ska hjälpa långtidsarbetslösa

Långtidsarbetslösa riskerar att hamna i en gråzon mellan arbetsförmedlingen, försäkringskassan och öppenvården.
Nu söks pengar från kommunen för kunna ge personer mer individuell rehabilitering nästa år.

– I går träffade jag en kvinna som inte jobbat på 22 år och nu ska hon börja jobba halvtid, säger Lena Borgs från Södra Dalarnas samordningsförbund.

Förbundet är ett samarbete mellan Hedemora och Avesta kommuner samt försäkringskassan, arbetsförmedlingen och landstinget. Avsikten är att ta ett samlat ansvar för rehabilitering utifrån varje individs behov.

Sedan 2005 finns Kraften, ett team med fem personer i Hedemora, där för närvarande drygt 30 långtidsarbetslösa är inskrivna.

En handlingsgrupp väljer ut vilka personer som får komma till teamet. De erbjuds sådant som coachning, friskvård, gruppaktiviteter eller kanske bara att bryta sina vanor.

– För varje person som går ut i jobb blir det en mindre i försörjningsstöd och vi vet ju vad sådant kostar för kommunen, säger Lena Borgs som kommit för att informera politikerna i kommunfullmäktige.

Verksamheten finansierar till 50 procent av staten. Hedemora kommun bidrar med en tiondel av kostnaden, vilket 2011 var knappt 500 000 kronor.

– Men för det budgeterar vi verksamhet för 1,7 miljoner kronor så det är väl investerade pengar, påpekar Lena Borgs.

Vissa klarar inte av att förbättra sin arbetsförmåga, men kan ändå få en utrednings som leder till varaktigt sjukersättning. Andra som varit på Kraften har exempelvis gått vidare i arbetsträning, praktik eller studier.

Planen är att fortsätta verksamheten 2013, men först i slutet av december kommer besked hur mycket medel från staten som betalas ut.

– Vi kan alltså inte lägga någon budget förrän då, säger Lena Borgs.