Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köttdjuren far illa under vintern

Alltför många ägare brister allvarligt i skötseln av sina utegångsdjur i Dalarna.
Det konstaterar länsstyrelsen och kräver bättring inför kommande vinter.

Annons

- Djuren ska hållas rena och lagen ger dem rätt till en torr ren liggplats. Den som inte har halm och spån så det räcker måste minska ner på djurantalet i tid, säger djurskyddshandläggare Anna Sörlin på länsstyrelsen.

Hon har summerat intrycken från de tre senaste åren och konstaterar att åtta av tio ägare till köttdjur i länet mer eller mindre misskött dem under vintern.

- Länsstyrelsen ser allvarligt på problemen och kommer inte att godta smutsiga djur på stenhårda underlag i ligghallarna, framhåller Anna Sörlin.

Blöta smutsiga djur har svårt att hålla värmen. De behöver mer foder men får brännor som gör att de inte vill ligga ner och idissla utan i stället går ur hull.

- En ond cirkel då det handlar om stora kantiga djur, med tjurar på upp emot 1 000 kilo. De behöver ett torrt och mjukt underlag att ligga på för att inte ådra sig frätskador, fortsätter Anna Sörlin.

Hon förklarar bristerna med att många mjölkbönder övergått till att ha köttdjur i tron att de sköter sig själva. När det sedan går snett och djuren far illa skylls det på vädret.

- Det fungerar inte att hålla djur, arbeta heltid med något annat och tro att allt med djuren hinns med på en helg, säger Anna Sörlin.

En djurhållare måste dessutom alltid ha en alternativplan att ta till om det inte går som planerat. Djuren ska inte behöva sitta mellan för att det blir en blötare höst och kallare vinter än väntat.

- Många snålar också med halm och spån i ligghallarna för att ha kvar tills det ska kalvas. Men finns det inte strö så det räcker till en lågstadgad ligghall hela vintern måste djurantalet minskas ner i tid, säger Anna Sörlin.

.